Unesko jednoglasno: Srpska kulturna dobra na Kosovu i Metohiji ostaju na listi baštine u opasnosti

© Sputnik / Petar VujanićManastir Visoki Dečani je zadužbina kralja Stefana III Dečanskog i cara Dušana. Gradnja je završena 1335. godine, a freske su završene oko 1350. godine. Manastir je posvećen Hristu Pantokratoru i Vaznesenju Gospodnjem - Spasovdanu.
Manastir Visoki Dečani je zadužbina kralja Stefana III Dečanskog i cara Dušana. Gradnja je završena 1335. godine, a freske su završene oko 1350. godine. Manastir je posvećen Hristu Pantokratoru i Vaznesenju Gospodnjem - Spasovdanu. - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2021
Pratite nas
Komitet za svetsku baštinu Uneska jednoglasno je doneo odluku o zadržavanju srpskog kulturnog dobra, srednjovekovnih spomenika na Kosovu i Metohiji, na Uneskovoj listi svetske baštine u opasnosti, izjavila je za ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili.
„To je izuzetno važno, jer potvrđuje kontinuiranu ozbiljnu ugroženost ovog dobra na šta Republika Srbija stalno ukazuje“, rekla je za Tanjug Rastovac Siamašvilijeva.
Ta dobra su, kako je podsetila, upisana na Uneskovu listu na zahtev Srbije i država Srbija redovno obaveštava Unesko o njihovom stanju konzervacije.
Produženo 44 zasedanje Komiteta za svetsku baštinu još uvek je u toku.
Podsetimo, prištinske vlasti su pre dva meseca zatražile od Uneska da četiri srpska srednjovekovna pravoslavna manastira na Kosovu i Metohiji pod zaštitom te međunarodne organizacije (manastir Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, manastir Gračanica i crkva Svete Petke u Prizrenu), uklone iz grupe rizične kategorije.
Balkan - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala