- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Japanski premijer: Tokio želi da sklopi mirovni sporazum sa Moskvom

© Sputnik / Anton DenisovVulkan Kudrjavi na ostrvu Iturup
Vulkan Kudrjavi na ostrvu Iturup - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2021
Pratite nas
Japan namerava da reši pitanje pripadnosti nad četiri ostrva – Kunaširu, Iturup, Šikotan i Habomai – i zaključi mirovni sporazum sa Rusijom, izjavio je japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši na konferenciji za novinare.
„Što se tiče mirovnog sporazuma sa Rusijom, naša politika je da rešimo pitanje pripadnosti nad četiri ostrva i zaključimo mirovni sporazum bez njegovog prebacivanja na pleća budućih generacija. Radićemo na tome na osnovu ranije zaključenih zajedničkih sporazuma, uključujući i sporazuma postignutog u Singapuru 2018. godine“, rekao je Hajaši.

Spor sa Japanom

Odnosi Rusije i Japana godinama su u senci nepostojanja mirovnog sporazuma. Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomaj, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Tokio je vraćanje tih ostrva postavio kao uslov za zaključivanje mirovnog sporazuma sa Ruskom Federacijom, koji nakon Drugog svetskog rata nije potpisan.
SSSR i Japan su 1956. godine potpisali Zajedničku deklaraciju. Sovjetski Savez se nadao da će ta Deklaracija okončati spor, ali je Japan smatrao da je dokument samo deo rešenja problema i nije odustao od pretenzija na ostrva. Kasniji pregovori nisu dali rezultate i mirovni sporazum nakon Drugog svetskog rata nikada nije ni potpisan.
Stav Moskve zasniva se na tome da su Južni Kurili ušli u sastav Sovjetskog Saveza nakon Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima, koji ima odgovarajuće međunarodno-pravno utemeljenje, nije upitan.
U novembru 2018. godine u Singapuru je održan sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i japanskog premijera Šinza Abea. Strane su se dogovorile da ubrzaju pregovarački proces o mirovnom sporazumu zasnovanom na Zajedničkoj sovjetsko-japanskoj deklaraciji iz 1956. godine. To je ozbiljan ustupak Japana, jer je do sada njegov zvaničan stav bio — da se mu prvo vrate četiri ostrva Kunašir, Iturup, Šikotan, Habomaj, pa da se tek nakon toga zaključi mirovni sporazum.
Obala Ohotskog mora na ostrvu Kunašir Kurilskog arhipelaga - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2021
RUSIJA
„Nastavićemo pregovore o mirovnom sporazumu": Prvi razgovor Putina i novog japanskog premijera
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala