- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Nastavićemo pregovore o mirovnom sporazumu": Prvi razgovor Putina i novog japanskog premijera

© Sputnik / Andreй Šapran / Uđi u bazu fotografijaObala Ohotskog mora na ostrvu Kunašir Kurilskog arhipelaga
Obala Ohotskog mora na ostrvu Kunašir Kurilskog arhipelaga - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2021
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin i novi japanski premijer Fumio Kišida razgovarali su telefonom i, kako navode u Tokiju, potvrdili nameru da se nastave pregovori u cilju postizanja mirovnog sporazuma.

„Tokom telefonskog razgovora lidera Japana i Rusije potvrđen je dogovor o nastavku pregovora u cilju zaključivanja mirovnog sporazuma. I nastavićemo pregovore“, rekao je japanski ministar spoljnih poslova Tosimicu Motegi upitan da li će poseta potpredsednika ruske vlade Kurilskim ostrvima uticati na pregovore.

Naime, ruska vlada je pre tri dana saopštila da su dvojica potpredsednika, Dmitrij Grigorenko i Marat Husnulin, boravili na ruskom Dalekom istoku gde su, između ostalog, obišli bolnicu i fabriku za preradu ribe na kurilskom ostrvu Iturup.
Tim povodom Tokio je uložio protest, rekao je Motegi na konferenciji za novinare.

„Uložili smo protest. Ta poseta se ne podudara sa nepromenjenim stavom Japana prema severnim teritorijama (kako u Japanu zovu Kurilska ostrva)“, rekao je on.

Novi japanski premijer je pre nekoliko dana u parlamentu rekao da se suverenitet zemlje prostire i na Južne Kurile.
Odmah potom je reagovao i Kremlj, ističući da su Kurilska ostrva teritorija Rusije.
Podsetimo, Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Tokio je vraćanje tih ostrva postavio kao uslov za zaključivanje mirovnog sporazuma s Ruskom Federacijom, koji nakon Drugog svetskog rata nije bio potpisan.
Sovjetski Savez i Japan potpisali su 1956. godine Zajedničku deklaraciju u kojoj je Moskva pristala da razmotri mogućnost predaje Japanu ostrva Habomai i Šikotan nakon zaključivanja mirovnog sporazuma, a sudbina Kunašira i Iturupa nije pomenuta.
Stav Moskve zasniva se na tome da su Južni Kurili ušli u sastav Sovjetskog Saveza nakon Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima, koji ima odgovarajuće međunarodno-pravne osnove, nije upitan.
Nakon sastanka lidera Rusije i Japana u Singapuru 14. novembra 2018. tadašnji japanski premijer Šinzo Abe je izjavio da su se strane dogovorile da ubrzaju proces pregovora o mirovnom sporazumu zasnovanom na Zajedničkoj sovjetsko-japanskoj deklaraciji iz 1956. godine.
Ruski predsednik Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2021
RUSIJA
Olakšice bez presedana: Putin uvodi specijalni poreski režim na Kurilima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala