- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Beloruski ministar odbrane: Spremni smo da zaštitimo svoje granice

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaVojne vežbe ruskih i beloruskih padobranskih snaga
Vojne vežbe ruskih i beloruskih padobranskih snaga - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2021
Pratite nas
Belorusija je spremna da osigura svoju bezbednost, uključujući, ako je potrebno, zajedno sa glavnim strateškim saveznikom – Ruskom Federacijom, izjavio je beloruski ministar odbrane Viktor Hrenjin.
„Stvoreni sistem reagovanja na svaku pretnju i izazove omogućava nam da osiguramo bezbednost zemlje, uključujući, ako je potrebno, i sa našim glavnim strateškim saveznikom – Ruskom Federacijom“, rekao je Hrenjin, prenosi državna agencija BelTA.
Ministar je istakao da je Belorusija spremna da brani granice Savezne države i u nakraćem roku stvori neophodne grupe trupa u bilo kom pravcu.
„Pokušaji da nas zastraše i bezrazložno okrive prisiljavaju nas da adekvatno reagujemo na ovu situaciju“, istakao je ministar.
On je naglasio da vojna aktivnost koju su pokrenuli susedi u blizini granica Belorusije, „prema snagama, sredstvima i razmerama ni na koji način nije povezana sa migrantskom krizom“.
Prema njegovim rečima, u blizini zapadnih granica Belorusije formirana je grupa od više od 15 hiljada ljudi, aktivirani su sistemi PVO, raspoređeno je 12 poljskih kampova za smeštaj vojnika i tehnike.
„Stiče se utisak da su naši susedi, a posebno Poljska, u okviru rešavanja svojih unutrašnjih političkih problema, kao i problema vezanih za odnose unutar Evropske unije, spremni da pokrenu sukob u koji žele da uvuku Evropu. S tim u vezi, želim da upozorim usijane glave: nemojte precenjivati svoje mogućnosti – jezik ultimatuma, pretnji i ucena je neprihvatljiv. Oružane snage Belorusije spremne su da žestoko odgovore na sve napade“, naglasio je Hrenjin.

Eskalacija na belorusko-poljskoj granici

Kriza na granici Belorusije sa Letonijom, Litvanijom i Poljskom, kuda su se od početka godine uputili migranti, zaoštrila se 8. novembra. Nekoliko hiljada migranata došlo je do belorusko-poljske granice i ne napuštaju pograničnu zonu. Neki od njih pokušali su da uđu u Poljsku razbijajući ogradu od bodljikave žice
Neke grupe migranata povremeno uspevaju da prodru u Poljsku. Ostali se nalaze na teritoriji Belorusije u šatorskom kampu u šumi u blizini granice – prema preliminarnim procenama, tamo je oko dve hiljade ljudi, uključujući žene i decu. Beloruska strana im dostavlja humanitarnu pomoć. Sa druge strane, poljske vlasti pojačale su vojno prisustvo na granici.
Zemlje Evropske unije optužuju Minsk za namernu eskalaciju krize i pozivaju na uvođenje sankcija. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da su za ovu situaciju krive same zapadne zemlje, zbog čijih akcija ljudi beže od rata.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala