- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Beloruski avio-prevoznik neće prevoziti građane Iraka, Sirije i Jemena iz Turske

© Sputnik / SputnikAvion beloruskog avio-prevoznika "Belavia"
Avion beloruskog avio-prevoznika Belavia - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2021
Pratite nas
Beloruska avio-kompanija „Belavia“ više neće prevoziti državljane Iraka, Sirije i Jemena iz Turske za Belorusiju.
„U skladu sa odlukom nadležnih organa Turske, od 12. novembra 2021. državljani Iraka, Sirije i Jemena neće biti primani na letove iz Turske za Belorusiju“, navodi se u saopštenju kompanije.
Putnici kojima je zabranjeno da lete, a koji su ranije kupili karte moći će da vrate novac bez odbitaka na mestu kupovine.
Prethodno je turski avio-prevoznik „Turkiš erlajns“ saopštio da zbog izbegličke krize neće primati državljane Iraka, Sirije i Jemena na letove za Minsk, osim onih koji imaju diplomatske pasoše i imaju boravišnu dozvolu u Belorusiji.
Ranije je agencija Blumberg saopštila da vlasti Evropske unije razmatraju mogućnost uvođenja sankcija ruskoj avio-kompaniji "Aeroflot" i turskoj „Turkiš erlajns“ zbog migrantske krize na belorusko-poljskoj granici.

Migrantska kriza

Kriza na granici Belorusije sa Letonijom, Litvanijom i Poljskom, kuda su se od početka godine uputili migranti, zaoštrila se 8. novembra. Nekoliko hiljada migranata došlo je do belorusko-poljske granice i ne napuštaju pograničnu zonu. Neki od njih pokušali su da uđu u Poljsku razbijajući ogradu od bodljikave žice
Neke grupe migranata povremeno uspevaju da prodru u Poljsku. Ostali se nalaze na teritoriji Belorusije u šatorskom kampu u šumi u blizini granice – prema preliminarnim procenama, tamo je oko dve hiljade ljudi, uključujući žene i decu. Beloruska strana im dostavlja humanitarnu pomoć. Sa druge strane, poljske vlasti pojačale su vojno prisustvo na granici.
Zemlje Evropske unije optužuju Minsk za namernu eskalaciju krize i pozivaju na uvođenje sankcija. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da su za ovu situaciju krive same zapadne zemlje, zbog čijih akcija ljudi beže od rata.
Kaver za videografiku o migrantima u Belorusiji - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
SVET
Odakle dolaze i kuda idu „beloruski“ migranti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala