- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Odakle dolaze i kuda idu „beloruski“ migranti

© SputnikKaver za videografiku o migrantima u Belorusiji
Kaver za videografiku o migrantima u Belorusiji - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
Pratite nas
U Evropi nastavlja da se pogoršava migrantska kriza. Poljska, Litvanija i Letonija izveštavaju o velikom porastu broja ilegalnih migranata koji pokušavaju da uđu na njihovu teritoriju iz Belorusije.
Ujutro 8. novembra nekoliko hiljada migranata krenulo je ka belorusko-poljskoj granici. Oni su se okupili nedaleko od prelaza „Bruzgi” na beloruskoj strani, navodeći da nameravaju da preko teritorije Poljske odu u Nemačku.
Migranti su podigli šatorski kamp i povremeno pokušavaju da probiju žičane ograde, ali im poljska strana to ne dozvoljava. Neke grupe migranata povremeno uspevaju da prodru u Poljsku. Prema preliminarnim procenama, na granici se nalazi oko dve hiljade ljudi, uključujući žene i decu. Beloruska strana im dostavlja humanitarnu pomoć. U međuvremenu, poljske vlasti pojačale su vojno prisustvo na granici.
Zemlje EU optužuju Minsk za namernu eskalaciju krize i pozivaju na uvođenje sankcija. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da su za ovu situaciju krive same zapadne zemlje, zbog čijih akcija ljudi beže od rata.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala