- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Belorusija: Grupa migranata probila bodljikavu žicu i ušla u Poljsku, vratila ih poljska vojska /video/

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaMigranti na belorusko-poljskoj granici
Migranti na belorusko-poljskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2021
Pratite nas
Grupa migranata na beloruskoj granici probila se u Poljsku i kreće duž poljske ograde, javio je beloruski Sputnjik. Kasnije je Ministarstvo odbrane Poljske saopštilo da je grupa migranata prešla poljsku granicu iz Belorusije u zoni graničnog prelaza Kuznica, međutim, poljske snage bezbednosti nisu im dozvolile da idu dalje.
„Migranti su prešli granični prelaz u Kuznici na beloruskoj strani. Zaustavila ih je poljska vojska, Granična straža i policija. Grupa je počela da se kreće duž ograde“, navodi se u saopštenju.
Izbeglice su oštetile ogradu od bodljikave žice na prelazu Bruzgi, a poljska policija je sve snimala.
Uz povike, izbeglice su dotrčale do metalne ograde, iza koje se već nalaze poljske snage bezbednosti, i počele da jurišaju.
Prema navodima beloruskog Sputnjika, u Poljsku je pokušalo da se probije oko 150-200 migranata.
Kada se ova grupa izbeglica kretala duž granice i praktično ušla na poljsku teritoriju, poljske snage postavile su maksimalne kordone na prelazu Kuznica, snimale šta se dešava i upozoravale na nedopustivost povrede granice.
Na kraju se ispostavilo da migranti ipak nisu stigli do poljske teritorije – oni su krenuli uz ogradu do migrantskog kampa i već stigli tamo.
U Varšavi su izjavili da su migrantima pomagale beloruske snage bezbednosti, ali je Minsk demantovao ovu informaciju.

Migrantska kriza

Kriza na granici Belorusije sa Letonijom, Litvanijom i Poljskom, kuda su se od početka godine uputili migranti, zaoštrila se 8. novembra. Nekoliko hiljada migranata došlo je do belorusko-poljske granice i ne napuštaju pograničnu zonu. Neki od njih pokušali su da uđu u Poljsku razbijajući ogradu od bodljikave žice
Neke grupe migranata povremeno uspevaju da prodru u Poljsku. Ostali se nalaze na teritoriji Belorusije u šatorskom kampu u šumi u blizini granice – prema preliminarnim procenama, tamo je oko dve hiljade ljudi, uključujući žene i decu. Beloruska strana im dostavlja humanitarnu pomoć. Sa druge strane, poljske vlasti pojačale su vojno prisustvo na granici.
Zemlje Evropske unije optužuju Minsk za namernu eskalaciju krize i pozivaju na uvođenje sankcija. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da su za ovu situaciju krive same zapadne zemlje, zbog čijih akcija ljudi beže od rata.
Kaver za videografiku o migrantima u Belorusiji - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
SVET
Odakle dolaze i kuda idu „beloruski“ migranti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala