- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Slika Svetog Save ostaje na zidu Gimnazije u Kotoru

© AP Photo / Darko VojinovicIzbori u školi Sveti Sava
Izbori u školi Sveti Sava - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
Pratite nas
Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta poništilo je rešenje Uprave za inspekcijske poslove, prosvetne inspektorke Dijane Magdelinić u kojem je naredila v.d. direktorki Slavici Stupić da se slika Svetog Save ukloni iz tog kabineta, a predmet se vraća na ponovni postupak.
Nakon žalbe direktorke Stupić, drugostepeni organ je naveo da obrazloženje prvostepenog rešenja ne sadrži jasne i valjane razloge o povredi Opšteg zakonika o obrazovanju i vaspitanju pa da tako nije bilo moguće utvrditi njegovu zakonitost.
Navodi se da nije precizno definisano na koji način slika tj. kopija lika Rastka Nemanjića pored ostalih uramljenih slika književnika i prosvetitelja predstavlja čin religijskog djelovanja i povredu Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju.
Na tu činjenicu posebno je ukazala v.d. direktorka Gimnazije u Kotoru koja je u žalbi objasnila da se u sklopu programa u prvom razredu obrađuju žitija kao glavna književna vrsta srednjovekovne književnosti te da se kao deo izbornog programa čita odlomak iz „Žitija Svetog Simeuna“ koje je napisao Sava Nemanjić. Osim toga, Stupićeva je dodala da je Sava Nemanjić neizostavni dio istorije književnog jezika bez kojeg se ne može doći do prosvetiteljstva Dositeja Obradovića i Vuka Karadžića.
Resorno Ministarstvo posebno ukazuje da u ponovljenom postupku treba da se sagledaju standardi za program CSBH jezika koji se neposredno primenjuju na ovaj slučaj.
Uprava za inspekcije je reagovala krajem septembra, kada je objavljena slika sa roditeljskog sastanka u toj školi, na kojoj se vidi da je na zid iznad školske table pored grba Crne Gore okačena i slika Svetog Save. Nakon te odluke, v.d. direktorka Slavica Stupić je poručila da slika Svetog Save neće biti pomjerena ni milimetar dok god je ona na čelu Gimnazije. Ona je tada tvrdila da postupak inspekcije i inspektorke Dijane Magdelinić direktno navodi na sumnju da se među prosvetnim inspektorima i njihovim nadređenim nalaze nestručni ljudi, koji nisu proveli dovoljan broj godina predavajući u učionici.
U kotorskoj Gimnaziji je održano i nastavničko veće na kom je zauzet stav da sliku, ni u kom slučaju, ne treba pomerati, jer bi, kako su naveli, tako nekome mogle da zasmetaju i slike Njegoša i drugih književnika i prosvetitelja.
Slika Svetog Save koja je gotovo četiri decenije krasila zidove kabineta crnogorskog, srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti u kotorskoj Gimnaziji do daljeg ostaje na istom mestu.
Grad Kotor, Crna Gora - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2021
REGION
Direktorka kotorske gimnazije: Žaliću se na nalog inspekcije, ne pomeram Svetog Savu ni za milimetar
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala