- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Direktorka kotorske gimnazije: Žaliću se na nalog inspekcije, ne pomeram Svetog Savu ni za milimetar

© Sputnik / Aleksandar MilačićGrad Kotor, Crna Gora
Grad Kotor, Crna Gora - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Iako je prosvjetna inspecija naložila da se slika Svetog Save ukloni iz učionice iz gimnazije u Kotoru, v.d. direktoa te ustanove Slavica Stupić za Sputnjik kaže da sliku neće pomjeriti ni za milimetar.
“Na naredbu Prosvjetne inspekcije uložiću žalbu nadležnom Ministarstvu, a slika Svetog Save će ostati gdje je i bila sve ovo vrijeme punih 38 godina, poručuje Stupićeva.
To tvrdi i bivši direktor gimnazije Mirko Maslovar i postavlja pitanje kako su se sada sjetili da je portret Svetog Save nepoželjan.
Stupićeva je reagovala pošto je prosvjetna inspekcija naredila da u roku od sedam dana ukloni sliku Svetog Save iz kabineta ove škole.
Slika Svetog Save se nalazi u kabinetu za crnogorski, srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost i tu se nalazi skoro četiri decenije. Prema rješenju od 14. oktobra, Stupićevoj je naloženo i da "u zakonskom roku, pisanim putem obavijesti prosvjetnu inspektorku o tome da li je naređena mjera izvršena".
“Iznenađena sam rješenjem i naredbom koju je prosvjetna inspekcija uputila Gimnaziji u Kotoru, jer sam smatrala, ipak, da je prosvjetna inspekcija dovoljno kompetentna da zna šta je sadržaj obrazovno-vaspitnih programa i šta je istorijat jezika i pismenosti kod južnih Slovena, posebno šta su Ustavom zagarantovana ljudska prava na slobodu obrazovanja i mišljenja”, kazala je Stupićeva.
Istakla je da nema ništa protiv vjerskih sloboda, te će stoga braniti časno i dosledno Ustav Crne Gore.
U tom kontekstu, moliću, dalje ruke od Svetog Save, napominje ona.
“Mogu samo da izjavim da ću kao novopostavljena vršiteljka dužnosti direktorice, časno i dosljedno štititi Ustav Crne Gore i njime zagarantovana prava, Zakone ove države i pravo svih na obrazovanje, bez izuzetka, te stoga i javno poručujem da se moj stav nije promijenio, pa, kao što sam i ranije rekla, sliku Svetog Save neću pomjeriti ni za milimetar”, kaže Stupićeva.
Kao v.d. rukovodioca Gimnazije Kotor smatra da rezultati ispitnog postupka apsolutno ne oslikavaju realno činjenično stanje, u smislu da član Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju nije povrijeđen.
“Ne radi se o religijskom djelovanju, već o uramljenom posteru, to jest kopiji prikaza lika Rastka Nemanjića, odnosno monaški Save Nemanjića. Pored mnogih drugih uramljenih slika književnika i prosvetitelja i ta se slika nalazi u učionicama za CSBH jezik i književnost, potpuno u kontekstu kao sastavni dio edukativnog materijala vezanog za izvođenje javnovažećeg obaveznog i izbornog dijela obrazovnog programa za predmet CSBH jezik i književnost. U sklopu tog programa u prvom razredu Gimnazije, kao i svim smjerovima srednjoškolskog obrazovanja, obrađuju se žitija kao glavna književna vrsta u okviru srednjovjekovne književnosti, tako da se kao dio izbornog programa čita odlomak iz „Žitija Svetog Simeona“, a koje je napisao Sava Nemanjić. Sava Nemanjić se osim toga, mora pomenuti i u dijelu priče o istoriji književnog jezika, bez koje se ne može doći do prosvetiteljstva, ni Dositeja Obradovića i Vuka Karadžića”, objašnjava Stupićeva.
© WikipediaDa li je slika prvog prosvetitelja na ovim prostorima i osnivača brojnih škola, po kome su škole i slavile svoju slavu, religijsko djelovanje, pita se direktorka kotorske gimnazije.
Sveti Sava je kao duhovnik uneo nešto novo u život srpskog društva: ideal razvijene duhovnosti, hrišćanski moral i ideju jednakosti. - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2021
Da li je slika prvog prosvetitelja na ovim prostorima i osnivača brojnih škola, po kome su škole i slavile svoju slavu, religijsko djelovanje, pita se direktorka kotorske gimnazije.
Postupak inspekcije i inspektorke Dijane Magdelinić, kako tvrdi, direktno navodi na sumnju da se među prosvjetnim inspektorima i njihovim nadređenim nalaze nestručni ljudi, koji nisu proveli dovoljan broj godina predavajući u učionici.
“Oni zanemaruju bitne stvari u obrazovanju, a potenciraju one koje decenijama unazad nikome nisu smetale. Ni učenicima, ni roditeljima, čak ni političarima bivšeg režima, te apelujem na nadležne da preispitaju ko su ljudi koji sjede u Prosvjetnoj inspekciji i Upravi za inspekcijske poslove. Ako je slika prvog prosvetitelja na ovim prostorima i osnivača brojnih škola, po kome su škole i slavile svoju slavu, religijsko djelovanje, upitala bih inspektorku i njene nadređene da li direktorice koje u školu dolaze u hidžabu, odjeći koju im vjera propisuje - da li je to religijsko djelovanje ili nešto drugo?”, kaže Stupićeva.
Ona podsjeća “uvaženu Upravu za inspekcijske poslove” da se u aprilu 2018. godine u fiskulturnoj sali Gimnazije Kotor, koju dijeli sa Srednjom pomorskom školom, koja se nalazi u istoj zgradi, u toku predizborne kampanje za predsjednika države, održao završni miting Demokratske partije socijalista (DPS) uz prisustvo mnogobrojnih istaknutih funkcionera te stranke, kao i samog predsjednika te partije.
“Ista nevladina organizacija koja je sada uputila inicijativu, a to je Centar za građansko obrazovanje (DPS) reagovala je i povodom tog konkretnog političkog djelovanja, zbog kojeg su učenici škole tri dana bili uskraćeni za časove fizičkog vaspitanja, jer se postavljala bina u sali. Uprava za inspekcijske poslove nije odreagovala u tom, očiglednom političkom djelovanju i kršenju Zakona, niti je tražila razrješenje tadašnjih direktora. Podsjetiću, ni nevladina organizacija CGO tada nije tražila razrješenje tadašnjih direktora”, rekla je Stupićeva.
Prosvjetna inspekcija je, po prijavi roditelja u septembru, kontrolisala kotorsku Gimnaziju i zatražila od uprave škole da u roku od tri dana ukloni sliku Svetog Save iz kabineta, pozivajući se na član Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, kojim je precizirano da je “obrazovanje i vaspitanje svjetovnog karaktera”.
Izbori u školi Sveti Sava - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2021
REGION
Slika Svetog Save 40 godina stajala u kotorskoj Gimnaziji, sada će morati da bude uklonjena
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala