- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Slika Svetog Save 40 godina stajala u kotorskoj Gimnaziji, sada će morati da bude uklonjena

© AP Photo / Darko VojinovicIzbori u školi Sveti Sava
Izbori u školi Sveti Sava - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2021
Pratite nas
Iako je zidove kotorske Gimnazije krasila još od 1984. godine, slika Svetog Save moraće da bude uklonjena iz kabineta za crnogorski, srpski, bosanski i hrvatski jezik.
Prosvetna inspekcija nedavno je, po prijavi roditelja, kontrolisala kotorsku Gimnaziju i zatražila od uprave škole da u roku od tri dana ukloni sliku Svetog Save iz kabineta, pozivajući se na član 5. Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, kojim je precizirano da je „obrazovanje i vaspitanje svetovnog karaktera“, saopšteno je „Vijestima” iz Uprave za inspekcijske poslove.
Prethodno su podgorički mediji objavili da je roditelj poslao sliku sa roditeljskog sastanka u toj školi, na kojoj se vidi da je na zid iznad školske table pored grba Crne Gore okačena i slika Svetog Save.
„Vijestima“ je iz škole nezvanično potvrđeno da su nedavno imali posetu Prosvetne inspekcije, a da je ustanova kontrolisana upravo zbog prijave u vezi sa slikom.
Iz kotorske Gimnazije tvrde još da je u školi pored te, još nekoliko desetina slika pisaca, koji su se izučavali u sklopu narodne i srednjovekovne književnosti. Ističu i da se isti pisci i danas izučavaju u sklopu izbornog dela programa za crnogorski, srpski, bosanski i hrvatski jezik.
Niko od roditelja nije se obratio nastavnom osoblju ili upravi „niti pismeno niti usmeno“, navode iz uprave kotorske Gimnazije.
Da je slika decenijama u kotorskoj Gimnaziji, posvedočio je i nekadašnji direktor Mirko Maslovar, koji je ovom školom rukovodio od 1982. do 2011. godine.
„Od 1984, od kad smo se uselili, tamo je slika Svetog Save, u kabinetu za tadašnji srpsko-hrvatskog jezik i književnost, zato što je i književnost Svetog Save bila deo školskog programa”, kazao je Maslovar.
Na pitanje da li su ikada imali primedbe roditelja ili nastavnog osoblja zbog te i desetine drugih slika pisaca narodne i srednjovekovne književnosti, Maslovar ističe da nikad nikakve primedbe nije bilo.
„Ni od strane roditelja, ni od strane inspekcije, niti od strane osoba koje su kontrolisale aktiv za srpsko-hrvatski jezik i književnost. To nije ikona, to je slika“, objašnjava on.
Maslovar smatra da su se sada umešale politika i javno mnenje, i to, kako kaže, „bespotrebno“.
Pored ikone blaženopočivšeg patrijarha piše - Sveti Pavle patrijarh Srpski - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
REGION
Vlast u Crnoj Gori sada se dijeli i oko — vjeronauke
Ponovo bi da udare na SPC u Crnoj Gori
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala