- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska doktorka otkriva koje bolesti prethode infarktu

CC0 / Pixabay / Infark izaziva trajno oštećenje srčanog mišića
Infark izaziva trajno oštećenje srčanog mišića - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
Pratite nas
Bolesti koje prethode infarktu su arterijska hipertenzija i povišeni krvni pritisak, navodi ruska doktorka Nadežda Černišova, prenosi ruski portal „Moskva 24“.
Za ljude koji imaju povećani krvni pritisak postoji veći rizik od srčanog udara ili infarkta. Zato je potrebno da pacijenti sa hipertenzijom održavaju normalni krvni pritisak, navela je doktorka. Ovaj problem se rešava lekovima, a kao pravilo, oni se piju do kraja života.
Černišova je navela da koronarna ili ishemijska bolest srca može da dovede do infarkta koji nastaje usled začepljenja krvnih sudova. Infarkt se ne dešava iznenada kod potpuno zdravog čoveka. Prvo se pojavljuju bolovi u srcu i promene u radu srca se mogu primetiti na EKG-u. Kada se otkrije oboljenje čovek u narednih nekoliko godina terapijom može uticati na poboljšanje zdravstvenog stanja. Pored toga, naglašava doktorka, potrebno je voditi zdrav način života.
„Pojava infarkta zavisi 20 odsto od genetike i predispozicija, 30 odsto od nivoa i dostupnosti savremenih medicinskih preparata i 50 odsto od kvalitetnog i zdravog načina života. Pod ovim se podrazumeva: fizička aktivnost, zdrava ishrana, kvalitetan san i odmor, kao i sposobnost da se čovek izbori sa stresom, zaključila je Černišova.
Briga o zdravlju - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2021
RUSIJA
Ruski kardiolog otkriva da li srce zaista može da „pukne“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala