- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski kardiolog otkriva da li srce zaista može da „pukne“

© Depositphotos.com / VitalikRadkoBriga o zdravlju
Briga o zdravlju - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2021
Pratite nas
I u ruskom i srpskom jeziku postoji mnogo ustaljenih izraza povezanih sa srcem, na primer „srce stalo od straha“, „srce će iskočiti iz grudi“, „srce puca od tuge“, „slomljeno srce“. Da li se iza ovih frazeologizama kriju ozbiljne bolesti?
Ruski kardiolog Vadim Žuk upozorava da srce doslovno može da „pukne“, prenosi portal „Doktor Piter“. Kako objašnjava, radi se o jakom i dubokom srčanom udaru koji se javlja kao rezultat akutne hronične ishemijske bolesti srca ili kao jedna od njenih manifestacija.
Sa druge strane, srce „iskače iz grudi“ zbog naglog povećanja pulsa prilikom lučenja adrenalina u krv. Takvo stanje se javlja ukoliko je osoba uzbuđena ili zabrinuta, objašnjava kardiolog.
Zastoj srca“ je zapravo ekstrasistola – vrsta aritmije povezana sa dodatnim smanjenjem otkucaja srca. Ponekad se u tom trenutku sinhronizovano gubi dah.
Slomljeno srce“ najčešće ukazuje na depresivno stanje, a ne na srčanu bolest, smatra stručnjak. Osoba „slomljenog srca“ je apatična, tužna, neaktivna, izgubljenog pogleda i slabog apetita.
Crni luk - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2021
RUSIJA
Ruski nutricionista otkriva ko ne sme da jede crni luk
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala