https://lat.sputnikportal.rs/20210907/ruski-nutricionista-otkriva-ko-ne-sme-da-jede-crni-luk-1129617546.html
Ruski nutricionista otkriva ko ne sme da jede crni luk
Ruski nutricionista otkriva ko ne sme da jede crni luk
Sputnik Srbija
Ko može da jede crni luk, a ko mora da ograniči njegovu upotrebu u ishrani, objasnila je u intervjuu Sputnjiku dijetolog, nutricionista i član asocijacije dijetologa Kanade Natalija Nefedova.
2021-09-07T07:50+0200
2021-09-07T07:50+0200
2021-09-07T07:46+0200
rusija
rusija
medicina
ishrana
zdravlje
ruska medicina
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e4/0a/0a/1123557124_0:100:1921:1180_1920x0_80_0_0_853b4cd74609447fe5a403b43a7f0ac3.jpg
Crni luk sadrži vitamine i minerale, folnu kiselinu, gvožđe, hranljiva vlakna i hranljive sastojke. Zahvaljujući njegovom jedinstvenom sastavu smanjuje upale u organizmu i jača imunitet. Lekari ga preporučuju za ishranu ljudi sa mnogim oboljenjima.Ona navodi i da luk pomaže i u snižavanju unosa soli u organizam.Bez obzira na sve, luk ne treba koristiti kao lek koji se konzumira samo onda kada je čovek bolestan. Njega treba redovno jesti kako bi preventivno uticao u borbi sa bolestima, smatra nutricionista.„Jedini problem je zadah, ali ne iz usta, već iz kože, jer se miris luka izlučuje kroz pore“, pojasnila je Nefedova.Međutim, neki ljudi ne mogu da svare crni luk.Kako bi luk ostao svež i ne bi gubio korisna svojstva, potrebno ga je čuvati u frižideru i odvojiti glavice luka jednu od druge, zaključila je dijetolog.
https://lat.sputnikportal.rs/20210905/sta-se-desava-u-organizmu-ako-se-beli-luk-konzumira-svaki-dan-1129431865.html
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e4/0a/0a/1123557124_106:0:1813:1280_1920x0_80_0_0_ad87fc8ea0a60f4850680524df44acb3.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
rusija, medicina, zdravlje, ishrana, luk, dijetolog, ruski lekar, rusija, medicina, zdravlje, ishrana, luk, dijetolog, ruski lekar
rusija, medicina, zdravlje, ishrana, luk, dijetolog, ruski lekar, rusija, medicina, zdravlje, ishrana, luk, dijetolog, ruski lekar
Ruski nutricionista otkriva ko ne sme da jede crni luk
Ko može da jede crni luk, a ko mora da ograniči njegovu upotrebu u ishrani, objasnila je u intervjuu Sputnjiku dijetolog, nutricionista i član asocijacije dijetologa Kanade Natalija Nefedova.
Crni luk sadrži vitamine i minerale, folnu kiselinu, gvožđe, hranljiva vlakna i hranljive sastojke. Zahvaljujući njegovom jedinstvenom sastavu smanjuje upale u organizmu i jača imunitet. Lekari ga preporučuju za ishranu ljudi sa mnogim oboljenjima.
„Pored toga što sadrži vitamine i minerale, na primer, vitamin C, vitamine B grupe, vlakna, sadrži flavonoide, koji deluju kao antioksidanti, smanjuju upalne procese u organizmu. Najčešće deluju na kardiovaskularne procese, dijabetes i onkološka oboljenja. Takođe, luk pozitivno utiče i na imunitet“, rekla je Nefedova.
Ona navodi i da luk pomaže i u snižavanju unosa soli u organizam.
Bez obzira na sve, luk ne treba koristiti kao lek koji se konzumira samo onda kada je čovek bolestan. Njega treba redovno jesti kako bi preventivno uticao u borbi sa bolestima, smatra nutricionista.
„Jedini problem je zadah, ali ne iz usta, već iz kože, jer se miris luka izlučuje kroz pore“, pojasnila je Nefedova.
Međutim, neki ljudi ne mogu da svare crni luk.
„Luk je potrebno ograničeno konzumirati ako imate osetljiv želudac, ako bolujete od gastritisa ili imate kiselinu. Međutim, to ne znači da ga ne treba uopšte jesti, već je potrebno unositi one količine luka koje prijaju vašem organizmu“, rekla je Nefedova.
Kako bi luk ostao svež i ne bi gubio korisna svojstva, potrebno ga je čuvati u frižideru i odvojiti glavice luka jednu od druge, zaključila je dijetolog.