- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Čuveni trener otkrio zašto je ostavio Đokovića: Rat na Balkanu, Hrvat bosanskog porekla i zahtev oca

© AP Photo / John MinchilloNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
Pratite nas
Italijanski teniski trener Rikardo Pjati prisetio se saradnje sa Novakom Đokovićem, sa kojim se rastao zbog toga što nije želeo da mu se stoprocentno posveti na zahtev oca Srđana, ali i zbog tadašnjeg rata na Balkanu i svog odnosa sa Ivanom Ljubičićem, Hrvatom bosanskog porekla.
Pjati trenutno radi sa najvećim talentom italijanskog tenisa Janikom Sinerom, tinejdžerom kojem mnogi predviđaju brojne Grend slem titule i prvo mesto na ATP rang listi.
Upravo je sa Đokovićem radio kada je bio u Sinerovim godinama, čega se prisetio u intervjuu za „Korijere dela Sera“.
„Bilo je to proleće 2005. godine. Imao sam dosta uspeha sa Ivanom Ljubičićem, koji je bio sa mnom od detinjstva, ali sam želeo da u svoj tim dovedem neke mlađe igrače. 'Ima jedan dečko...', rekao mi je prijatelj. Bio je broj 250 na svetu i samo jednom sam ga video – u Australiji kada ga je razbio Marat Safin sa 6:0, 6:2, 6:1. To vam govorim kao dokaz da ni o kome ne smete da sudite na prvu loptu. Radili smo zajedno godinu i po dana i ja sam shvatio da on uvek škilji pre nego što udari lopticu, pa sam ga savetovao da ode kod oftamologa. Šta se desilo? Imao je dioptriju od minus dva! Uskoro nakon toga smo se razišli jer nisam mogao da konstantno budem uz njega“, prisetio se Pjati.
Pjati je nastavio da radi uglavnom sa mladim teniserima i da uživa u životu, i dalje važeći za jednog od najvećih stručnjaka, a Novak Đoković je uskoro pronašao Marjana Vajdu. Ostalo je istorija.
Međutim, Italijan uopšte ne žali za tim što nije ostao u timu sada verovatno najvećeg tenisera svih vremena.
„Apsolutno ne žalim za tim. Njegov otac je od mene zahtevao potpunu posvećenost, ali ja sam bio veran svojoj deci i nisam mogao da ih napustim, a postojao je i jedan problem. Ljubičić je bio Hrvat bosanskog porekla, a Novak Srbin. Rat na Balkanu tek što se završio i stanje u te dve zemlje i dalje je bilo veoma napeto. Doneo sam dobru odluku što sam ga pustio da ode. I dalje mi je san da moj igrač osvoji Grend slem i taj san delim sa Janikom (Sinerom). Potraga za Svetim gralom se nastavlja“, jasan je Pjati.
Naredna tema bio je razgovor o tome šta će se desiti sa tenisom kada se povuku svi članovi takozvane „velike trojke“ – Federer, Nadal i Đoković.
„Biće drugih šampiona. Dovoljno je da se sačuva duša ove igre, bez apsurdnih promena u pravilima. Bilo je već sličnih situacija ovoj, kada su se povukli Borg i Mekinro, kada je otišao Sampras. Ne smemo da dopustimo da nas to previše obuzme. Tenis je veći od bilo kog igrača“, nema sumnju 63-godišnji Italijan.
Novak Đoković i Danil Medvedev – US open - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2021
SPORT
Srpsko-ruska ljubav
Novak, Srđan i Dijana Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2021
SPORT
Srđan Đoković: Ceo slobodarski svet se raduje pobedi našeg Srbina
Najbolji teniser sveta Novak Đoković osvojio Masters u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2021
SPORT
Ni Federer, ni Nadal – Đoković iskreno: To je Medvedev
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala