- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Povećana aktivnost u Crnom moru: Rusija optužila Ameriku za agresivna dejstva kod svojih granica

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaLovci Su-30SM iznad Crnog mora
Lovci Su-30SM iznad Crnog mora - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
Pratite nas
Vojna aktivnost Sjedinjenih Američkih Država i njenih saveznika u blizini granica Rusije u crnomorskom regionu se povećala, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
„ Ministarstvo odbrane Rusije beleži porast vojne aktivnosti Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika u NATO-u u regionu Crnog mora“, navodi se u saopštenju i napominje da je, pre svega, povećan intenzitet dejstava pomorskih snaga, sredstava za vazdušno i morsko izviđanje, kao i strateška avijacija.
Prema navodima ruskog Ministarstva, neplanirane vežbe Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika na Crnom moru u blizini ruskih granica predstavljaju agresivna dejstva koja predstavljaju pretnju regionalnoj bezbednosti.
„Izvođenje ove neplanirane vežbe u blizini naših granica predstavlja agresivna dejstva SAD koje Rusija nije apsolutno ničim izazvala, a koje stvaraju pretnju regionalnoj bezbednosti i strateškoj stabilnosti“, naglasili su u Ministarstvu.
Tako su tokom proteklog dana četiri izviđačka aviona NATO-a primećena i praćena radarskim sistemima PVO raketnih snaga Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije. Kako se precizira u saopštenju, iznad severozapadnog i centralnog dela Crnog mora ruska sredstva za kontrolu primetila su avione U-2S, RC-135 i dva patrolna aviona baze P-8A „Posejdon“.
Kako je danas saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, ruska vojska podigla je u vazduh lovac Su-30 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije zbog približavanja britanskog izviđačkog aviona RC-135 državnoj granici Rusije u jugozapadnom delu Krimskog poluostrva, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.
Nakon što se ruski lovac približio britanskom avionu na udaljenosti od oko 30 kilometara od granice Rusije, britanska letelica je promenila pravac i udaljila se od ruske granice.
Istovremeno, američki razarač „Porter“ i komandni brod „Maunt Vitni“ nastavljaju da plove ka zapadnom delu Crnog mora. Njihovo kretanje prate krstarica „Moskva“ i fregata „Admiral Esen“ ruske Crnomorske flote.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
RUSIJA
Rusija: Povećava se rizik od sukoba na Crnom moru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala