- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Povećava se rizik od sukoba na Crnom moru

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
Pratite nas
Povećavaju se rizici od sukoba na Crnom moru u svetlu pojačavanja snaga NATO-a u regionu, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.
„Ali, nažalost, moramo da konstatujemo da kolege sa druge strane zanemaruju očigledne stvari – logiku činjenice da se povećavaju rizici – rizici od sukoba“, rekao je Rjabkov novinarima.
On je dodao da je Rusija uznemirena zbog situacije na Crnom moru zbog neprestanih provokacija Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a.
„Zaista smo uznemireni onim što se dešava u regionu Crnog mora, to je neprekidna serija provokacija koju sprovode Sjedinjene Američke Države i saveznici u NATO-u, kao i neki od klijenata ovih država u regionu“, naveo je ruski diplomata.
Prema njegovim rečima, pojačavanje grupacije NATO-a na Crnom moru predstavlja igranje vatrom i pokušaj iskušavanja snage Rusije.
„Šta rade američki brodovi na Crnom moru hiljadama milja daleko od svojih baza? Nisu dobra nikakva objašnjenja da je sve ovo zarad slobode plovidbe. Sve je to igranje vatrom, još jedan pokušaj iskušavanja naše snage“, istakao je Rjabkov.
Prema njegovim rečima, odbrana Rusije je pouzdana, Moskva vidi kroz ove planove i spremna je da uzvrati.
Ranije je Šesta flota američke mornarice saopštila da je vodeći komandni brod „Maunt Vitni“ krenuo ka Crnom moru radi izvođenja zajedničkih operacija sa snagama NATO-a. Na brodu se nalazi osoblje iz štaba Šeste flote američke mornarice i komande pomorskih udarnih snaga i snaga za podršku NATO-a.
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da ruska vojska kontroliše dejstva američkih brodova na Crnom moru. Kako su naveli, SAD pribegavaju neplaniranim akcijama za stvaranje grupe oružanih snaga u blizini granica Rusije, a jedan od ciljeva SAD na Crnom moru je vojni razvoj Ukrajine. SAD proučavaju situaciju u slučaju da se sukob u Donbasu reši vojnim putem.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2021
RUSIJA
Lavrov: Razmeštanje američkih baza na Crnom moru – direktno kršenje Osnivačkog akta Rusija-NATO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala