- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva o pozivu Amerike da poveća isporuke gasa: Poštujemo ugovore, ništa mimo toga nismo dužni

© Sputnik / Igor Zarembo / Uđi u bazu fotografijaGas
Gas - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
Pratite nas
Rusija ispunjava svoje obaveze kada je reč o isporuci gasa u Evropu, ali ne smatra da bi trebalo da poveća snabdevanje samo zato što Amerika poziva da se to učini, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.
„Izvršavamo sve obaveze prema ugovorima u toj oblasti i, kako sam razumeo, preduzimaju se dodatne mere u koordinaciji sa partnerima, odnosno kupcima, potrošačima tih proizvoda, između ostalog i u cilju stabilizacije tržišta“, rekao je ruski diplomata.
Komentarišući poziv Amerike upućen Rusiji da poveća isporuke gasa u Evropu, Rjabkov je istakao da „u svakom pitanju gde postoji element krize ili napetosti, Sjedinjene Američke Države traže ruski trag“.
„To se stalno čini refleksno, instiktivno i nepromišljeno. Biće i drugih situacija gde će takođe da nas optuže za nešto ili će da kažu da smo mi nekome nešto dužni. Nikome ništa ne dugujemo osim onoga šta smo sami potpisali u vidu ugovora koje ispunjavamo bezuslovno i u potpunosti“, istakao je zamenik šefa ruske diplomatije.
Izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, koji je rekao da je Rusija ranije koristila isporuke energenata „kao oružje“, Rjabkov je ocenio kao besmislicu koja ne zaslužuje nikakav komentar.
Tokom sastanka sa ukrajinskom delegacijom u Vašingtonu, američki državni sekretar Entoni Blinken komentarisao je visoke cene energenata u Evropi, rekavši da smatra da Rusija može i da bi trebalo da poveća isporuke gasa u region.
Takođe je dodao da Amerika pažljivo prati moguće pokušaje Rusije da upotrebi energente kao oružje protiv drugih zemalja, „kao što se to već dešavalo u prošlosti“. Istovremeno je podsetio ukrajinsku stranu da su se Amerika i Nemačka dogovorile da će preduzeti mere ukoliko se ispostavi da Rusija koristi „Severni tok 2“ kao instrument političkog pritiska na druge zemlje.
Entoni Blinken  - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
RUSIJA
Amerika upozorava Rusiju da „ne ponavlja greške iz 2014. godine“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala