- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Amerika upozorava Rusiju da „ne ponavlja greške iz 2014. godine“

© AP Photo / Frederic J. BrownEntoni Blinken
Entoni Blinken  - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
Pratite nas
Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je Rusiju da „ne ponavlja greške iz 2014. godine“ u Ukrajini.

„Brine nas da bi Rusija mogla da napravi ozbiljnu grešku i pokuša da ponovi ono što je učinila 2014. godine kada je nagomilala trupe duž granice, prešla je i prodrla na suverenu ukrajinsku teritoriju, pritom je lažno izjavljivala da je isprovocirana“, rekao je Blinken na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Dmitrijem Kulebom.

Istovremeno je dodao da sve provokacije dolaze samo iz Moskve.
„Sve provokacije koje vidimo dolaze iz Rusije, sva ta premeštanja trupa duž ukrajinskih granica“, ocenio je Blinken i pohvalio ukrajinsku stranu za „suzdržanost“.
Takođe je naglasio da ne razumeju namere Moskve, ali „da znaju kako ona deluje“, te da se SAD konsultuju sa saveznicima i partnerima povodom „neobične vojne aktivnosti“ Rusije u blizini ukrajinskih granica.
Blinken je saopštio i da Amerika podržava deeskalaciju u regionu i rešavanje sukoba na istoku Ukrajine diplomatskim putem.
Američki državni sekretar je takođe tokom sastanka rekao da Amerika pažljivo prati moguće pokušaje Rusije da upotrebi energente kao oružje protiv drugih zemalja, „kao što se to već dešavalo u prošlosti“.
Kuleba je, sa svoje strane, istakao da Rusija „već koristi gas kao oružje“ protiv drugih zemalja, dodajući da projekat gasovoda „Severni tok 2“ nije samo problem za njegovu zemlje, nego za celu Evropu.
Blinken je podsetio da su se Amerika i Nemačka dogovorile da će preduzeti mere ukoliko se ispostavi da Rusija koristi taj gasovod kao instrument političkog pritiska na druge zemlje.

Povelja o strateškom partnerstvu

Amerika namerava da nastavi sa sankcionim pritiskom na Rusiju kako bi podržala Kijev, navodi se u povelji o strateškom partnerstvu SAD i Ukrajine koja je potpisana tokom posete ukrajinske delegacije Vašingtonu.

„Sjedinjene Američke Države nameravaju da podrže napore Ukrajine u suprotstavljanju oružanoj agresiji, podrivanju ekonomije i energetike, kao i zlonamernoj sajber aktivnosti Rusije između ostalog zadržavanjem sankcija protiv Rusije ili u vezi sa Rusijom“, navodi se u dokumentu.

Ističe se da će mere protiv Rusije biti na snazi „do obnavljanja teritorijalnog integriteta Ukrajine“.
Amerika takođe podržava težnje Ukrajine u NATO i izjavljuje da nikada neće priznati Krim ruskom teritorijom. Precizirano je da SAD podržavaju „normandijski format“ za rešavanje sukoba u Ukrajini, ali smatraju da Rusija „upravlja sukobom“ u Donbasu.
Američki mediji u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije na granici sa Ukrajinom. Kako je rekao portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov, Rusija premešta trupe u okviru svoje teritorije i po svom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikoga ne ugrožava i nikoga ne treba da brine.
Odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su se zbog situacije u Donbasu nakon prevrata u Ukrajini 2014. godine. Ukrajinske vlasti su ranije više puta optuživale Moskvu za mešanje u unutrašnje stvari zemlje. Moskva negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Rusija je više puta isticala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.
Granica između Rusije i Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2021
RUSIJA
Kad Ukrajina zapreti Rusiji /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala