- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: EU planira sankcije „Aeroflotu“ zbog migrantske krize na belorusko-poljskoj granici

© Sputnik / Pivov / Uđi u bazu fotografijaAvion kompanije "Aeroflot"
Avion kompanije Aeroflot - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
Pratite nas
Evropska unija razmatra uvođenje sankcija avio-kompanijama, među kojima su i „Aeroflot“ i „Turkiš erlajns“, zbog situacije sa migrantima na poljsko-beloruskoj granici, piše agencija Blumberg, pozivajući se na obavešteni izvor.
Prema navodima izvora, nove sankcije, koje bi mogla uvesti Evropska unija zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama i Velikom Britanijom, biće objavljene početkom decembra.
Evropska unija pretpostavlja da bi avio-kompanije mogle biti umešane u prevoz ilegalnih migranata u Belorusiju, dodaje se u članku.
Ranije je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, nakon sastanka sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, potvrdila da Evropska unija proučava mogućnost uvođenja sankcija avio-kompanijama koje prevoze migranate u Minsk. Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas takođe je u sredu izjavio da je Evropska unija spremna da izvuče „jasne zaključke” u vezi sa zemljama i avio-kompanijama koje su uključene u transport ilegalnih imigranata u Belorusiju.
Ujutro 8. novembra nekoliko hiljada migranata krenulo je ka belorusko-poljskoj granici. Oni su se okupili nedaleko od prelaza „Bruzgi” na beloruskoj strani, navodeći da nameravaju da preko teritorije Poljske odu u Nemačku.
Neke grupe migranata povremeno uspevaju da prodru u Poljsku. Ostali se nalaze na teritoriji Belorusije u šatorskom kampu u šumi u blizini granice – prema preliminarnim procenama, tamo je oko dve hiljade ljudi, uključujući žene i decu. Beloruska strana im dostavlja humanitarnu pomoć.
U poslednje vreme Litvanija, Letonija i Poljska javljaju o povećanju broja privedenih ilegalnih migranata na granici sa Belorusijom, optužujući Minsk za stvaranje migrantske krize. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko ranije je napomenuo da Minsk više neće ograničavati priliv ilegalnih migranata u zemlje Evropske unije, jer zbog sankcija Zapada „za to nema ni novca ni snage“. Beloruski granilari više puta su saopštavali o pokušajima nasilnog prebacivanja migranata iz Litvanije, Poljske i Letonije na belorusku teritoriju.
Migranti na belorusko-poljskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
RUSIJA
Rusija: Nedopustivo da problem migracija bude povod za sankcije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala