- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Nedopustivo da problem migracija bude povod za sankcije

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaMigranti na belorusko-poljskoj granici
Migranti na belorusko-poljskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
Pratite nas
Rusija smatra neprihvatljivim pokušaje Evropske unije da iskoristi migrantsku krizu na poljsko-beloruskoj granici kao izgovor za nove sankcije Minsku, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Smatramo da je neprihvatljivo da problemi migracija budu izgovor za uvođenje novih sankcija Belorusiji i drugim zemljama“, rekla je Zaharova na redovnom brifingu.
Scenario uvođenja sankcija Minsku zbog migrantske krize je realan, Moskva će pružiti svestranu podršku narodu Belorusije, dodala je portparolka.
Sankcije su, kao što smo već shvatili, omiljeno sredstvo politike naših zapadnih partnera, tako da je ovaj scenario generalno realan. Pogranične države EU radije rešavaju pitanja suprotstavljanja preko ilegalnih migranata, nego u direktnim kontaktima sa beloruskim vlastima“, istakla je ona.
Ona je dodala da su sve sankcije EU protiv Belorusije nelegitimne.
„Smatramo jednostrane sankcije Zapada protiv suverenih država neprihvatljivim, nelegitimnim sa stanovišta međunarodnog prava i potvrđujemo našu rešenost da Belorusiji i njenom narodu pružimo svestranu podršku“, zaključila je Zaharova.
Ona je istakla da se krivica za migracionu krizu ne sme prebacivati na Belorusiju.
„Takođe smo više puta izjavljivali da se krivica za još jedan nalet migrantske krize u Evropi ne sme prebacivati na Minsk, jer je ona izazvana i počela ne u novembru 2021, ni u leto 2021, ni u proleće 2021. Ona je već nekoliko godina u aktivnoj fazi... Ovu krizu izazvale su vojne intervencije Zapada u regionu Bliskog istoka i severne Afrike, kao i posledice neuspele operacije u Avganistanu“, zaključila je Zaharova.
Državni granični komitet Belorusije u ponedeljak je saopštio da je velika grupa izbeglica iz zemalja Istoka i Afrike krenula na granicu Belorusije sa Poljskom. Uveče je granična služba saopštila da je situacija sa izbeglicama na granici sa Poljskom i dalje izuzetno napeta: više od dve hiljade izbeglica, uključujući značajan broj žena i dece, zaustavilo se ispred poljske ograde na granici.
Poljske snage bezbednosti ih ne propuštaju, a migranti su više puta pokušavali da preseku postavljenu bodljikavu žicu i uđu u Poljsku.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala