Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Marko Đurić poslao pismo i poklon svim američkim kongresmenima

© Tanjug / Tanja ValičDirektor Kancelarije za KiM Marko Đurić
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
Pratite nas
U čast obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić, uputio je pisma svim članovima Predstavničkog doma i Senata u američkom Kongresu i poklonio im 535 broševa sa znakom Natalijine ramonde.
U posebnom pismu koje je poslao na adrese 435 kongresmena i 100 senatora, povodom jednog od najznačajnijih datuma u našoj istoriji, Đurić je istakao savezničku, pobedničku i oslobodilačku ulogu naše zemlje u Velikom ratu, saopštila je Ambasada Srbije u Vašingtonu.
Đurić je podvukao da je u borbi za slobodu Srbija izgubila skoro dve trećine radno sposobne muške populacije, odnosno čak jednu trećinu tadašnjeg ukupnog stanovništva, čime je, po broju stradalih u odnosu na broj stanovnika, istorijski označena kao zemlja sa najvećim gubicima.
Podsetivši na ovogodišnji jubilej u diplomatskim odnosima i istorijsko savezništvo Srbije i SAD, Đurić se u osvrnuo i na veliko priznanje koje nam je tadašnji američki predsednik Vudro Vilson ukazao naredbom da se srpska zastava, kao prva strana zastava u istoriji, vijori nad Belom kućom i na zgradama svih javnih institucija u Vašingtonu 28. jula 1918. godine, a u čast herojske žrtve i borbe našeg naroda za slobodu čitavog sveta.
Ambasador Đurić je članovima Kongresa ukazao i na višeznačnost zvaničnog simbola današnjeg praznika, koji, pored motiva odlikovanja Albanske spomenice u znak sećanja na Albansku golgotu, u središnjem delu sadrži i ljubičasti cvet, Natalijinu ramondu.
Osim što je geografski svojstven za naše prostore, biološka jedinstvenost ovog cveta, koga nazivaju i „cvet feniks“, jeste potpuna regeneracija, čime se simbolizuje ponovno rađanje, preporod i oporavak naše zemlje nakon ratnih gubitaka i stradanja.
Citirajući reči Nikole Tesle: „Neka budućnost govori istinu i proceni svakog prema njegovom radu i dostignućima“, Đurić je pismo kongresmenima i senatorima zaključio pozivom na zajedničko produbljivanje odnosa u budućnosti, preneo je Tanjug.
Polaganje venaca povodom Dana primirja u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
DRUŠTVO
Srbija obeležava Dan primirja: Odata pošta nastradalima u Prvom svetskom ratu /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala