- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta
Polaganje venaca povodom Dana primirja u Beogradu - Sputnik Srbija

Srbija obeležava Dan primirja: Odata pošta nastradalima u Prvom svetskom ratu /foto/

Pratite nas
Danas se u Srbiji i širom sveta nizom manifestacija obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu, a u znak sećanja na trenutak kad je primirje stupilo na snagu.
Dan primirja kao državni praznik ustanovljen je u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada je u francuskom gradu Kompjenu, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša u 11 sati potpisano primirje u Prvom svetskom ratu, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. godine.
Državna ceremonija polaganja venaca povodom obeležavanja 103. godišnjice Dana primirja, koju organizuje Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova sa Ambasadom Srbije u Severnoj Makedoniji, biće održana na Srpskom vojničkom groblju u Bitolju. Dan primirja obeležava se i u Beogradu mnogobrojnim manifestacijama.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
16:35 11.11.2021
Položeni venci na groblje Komonvelta
Član Gradskog veća Beograda Vladan Jestratijević danas je povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu u ime Grada Beograda položio vence na Britanskom vojnom groblju, odnosno groblju Komonvelta.
Jestratijević je izjavio da Beograd i njegovi građani sa velikom zahvalnošću obeležavaju 11. novembar i podsetio da je tog dana 1918. godine na teritoriji današnje Francuske potpisano primirje između pobednica i poraženih sila u četvorogodišnjem ratu.
Naglasio je da je srpska vojska nakon velikih žrtava, albanske golgote i oporavka na Krfu herojski probila Solunski front i nezadrživo krenula u oslobađanje svoje otadžbine, uključujući i Beograd.
„Građani Beograda na današnji praznik iskazuju veliku zahvalnost svim srpskim žrtvama u Prvom svetskom ratu. Pre svega saveznicima Rusiji, Francuskoj i Velikoj Britaniji, bez čije pomoći se ne bi moglo ostvariti oslobođenje Srbije i Beograda“, rekao je Jestratijević.
Dodaje se da su ceremoniji prisustvovali predstavnici ambasada Francuske, Rusije, SAD, Mađarske, Belgije, Nemačke, Češke, Australije, Austrije, Kanade i Rumunije, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Mirko Janić kao i predstavnici Vojske Srbije.
14:10 11.11.2021
Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan – Harčenko, povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, položio je vence na Ruskom nekropolju.
12:53 11.11.2021
Odata pošta nastradalima u Velikom ratu na Spomen-kosturnici branilaca Beograda
Povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, nastradalima u Velikom ratu polaganjem venaca odata je pošta na Spomen - kosturnici branilaca Beograda, a predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić poručio je tim povodom da je današnji dan dan velikog ponosa našeg naroda i istakao da smo dužni da njihovu žrtvu pamtimo i svakog drugog dana, a ne samo danas.
Nakon što je Dačić položio venac na Spomen - kosturnicu branilaca Beograda u Velikom ratu, intonirana je himna "Bože pravde", a nakon toga vence su položili i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, potomci kraljevske porodice Karađorđević, predstavnici udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije te diplomatskog kora.
Polaganje venaca povodom Dana primirja u Beogradu - Sputnik Srbija
12:29 11.11.2021
Odata pošta nastradalima u Prvom svetskom ratu
Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, nastradalim francuskim vojnicima u Velikom ratu odata je pošta na Francuskom vojnom groblju u Beogradu, a ceremonija je započela intoniranjem himni Srbije i Francuske.
Vence su položili ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar, u ime Grada Beograda zamenik gradonačelnika Goran Vesić, zatim ambasador Rusije Aleksandar Bocan - Harčenko, ambasador SAD Entoni Godfri, ambasador Nemačke Tomas Šib, ambasadori Grčke, Kanade...
Ambasador Francuske kazao je da ima privilegiju da samo dan nakon što je predao akreditive predsedniku Aleksandru Vučiću predvodi jedan ovakav događaj i istakao da je Dan primirja u Prvom svetskom ratu važan za srpski i francuski narod.
Zahvalio je vlastima u Srbiji što neguju sećanje na stradale francuske vojnike, kao i na sve druge nastradale u Velikom ratu.
Svoje obraćanje završio je povicima: "Živela Francuska, živela Srbija, živelo prijateljstvo između naših naroda".
Polaganje venaca na Francuskom vojnom groblju u Beogradu. - Sputnik Srbija
10:56 11.11.2021
Gradonačelnik Beograda čestitao Dan primirja
Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić čestitao je građanima 11. novembar, Dan primirja, i naglasio važnost sećanja na pale borce u Prvom svetskom ratu.
"Srbija je zemlja koja je najduže učestvovala u ovom ratu i u odnosu na broj stanovnika podnela je najveće žrtve. To nikada ne smemo zaboraviti. Ovo je i dan kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale rat. Veliki rat bio je sukob koji građani Srbije moraju pamtiti i neprestano podsećati na njega. Ovo je važan datum za sve nas, koji se slavi u celoj Evropi, ali i širom sveta", istakao je gradonačelnik.
Radojičić je dodao da nama, potomcima palih rodoljuba koji su žrtvovali svoje živote u neravnopravnoj borbi protiv nemerljivo jače sile i doživeli nezamislivu patnju, ostaje da svake godine na ovaj dan kažemo veliko hvala i pokažemo da Srbija nikada neće zaboraviti svoje oslobodioce.
"Građani Srbije sigurno nikada neće zaboraviti i naše saveznike koji su nam pomogli u ovoj globalnoj borbi za slobodu. Ključno za budućnost generacija koje dolaze je da poštuju sećanje na pale žrtve, kako se ovakvi sukobi više nikada ne bi dogodili", dodaje se u čestitki.
10:52 11.11.2021
„11. novembar je Dan pobede za Srbe“
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, izjavio je, povodom 11. novembra, Dana primirja, da je taj dan za Srbe Dan pobede i dan kada se srpski narod zlatnim slovima upisao u knjigu svetske istorije.
Ministar Selaković položio je venac i odao poštu palim srpskim vojnicima u Prvom svetskom ratu na Srpskom vojničkom groblju Zejtinlik u Solunu.
Polaganju venca prisustvovali su i direktor Uprave za dijasporu i Srbe u regionu Arno Gujon i predstavnici Generalnog konzulata Srbije u Solunu.
Selaković je istakao da je 11. novembar datum koga treba s ponosom da se sećamo zbog ogromnih žrtava koii je srpski narod podneo u borbi za slobodu i čcast.
"Na nama svima koji dolazimo ovde je da čuvamo uspomenu na današnji dan, ali ne kao na Dan primirja, kako ga slavi cela Evropa, već kao Dan pobede. Naš narod i država su pobedili", rekao je Selaković.
On je podsetio da je Srbija u Prvom svetskom ratu imala 1.247.435 žrtava, ne osvajajući i ne porobljavajući, već oslobađajući i štiteći svoju čast i slobodu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala