- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ko je rekao — ostavka? Zašto Zaev odugovlači?

© AP PhotoZoran Zaev, premijer Severne Makedonije
Zoran Zaev, premijer Severne Makedonije - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
Pratite nas
Uprkos tome što je nakon rezultata lokalnih izbora podneo ostavku 31. oktobra, makedonski premijer i lider SDSM-a Zoran Zaev izjavio je da će ostati na toj funkciji kako bi pomogao da se održi parlamentarna većina. Sagovornici Sputnjika ocenjuju da Zaev uzalud odugovlači sa ostavkom, jer će na funkciji ostati još samo jedan dan.
Odluci makedonskog premijera da se ipak ne povuče sa funkcija prethodila je sednica Glavnog i Izvršnog odbora SDSM-a u utorak uveče, na kojoj je predloženo da se ostavka odloži, ali i objava lidera najveće makedonske opozicione partije VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog da je dogovorena nova parlamentarna većina u Sobranju.

Da li Zaev uzalud odugovlači?

Na pitanje kako tumačiti ovaj potez Zorana Zaeva, predsednik Demokratskog saveza Srba u Severnoj Makedoniji Ivan Stoilković kaže da u svojoj dugogodišnjoj političkoj karijeri ovako neozbiljno ponašanje nije video ni u svetskim razmerama, te da Makedonija očigledno prednjači i u tom pogledu.
„Za neka preciznija objašnjenja ovakve odluke Zorana Zaeva možda se treba konsultovati sa stručnjacima iz neke druge oblasti, ali u svakom slučaju, daćemo mu rok da bude premijer još jedan dan, imajući u vidu da je u četvrtak uveče, pretpostavljam oko 23.55, glasanje o poverenju Vladi. U parlamentu postoji većina koja će izglasati nepoverenje Vladi Zorana Zeava i otvoriće se proces pravljenja neke tehničke vlade shodno izbornom zakonu, takozvana ’pržinska vlada‘, ili neka parlamentarna većina, ili će se pak ići direktno na raspisivanje novih vanrednih parlamentarnih izbora. Otvorene su sve tri opcije“, smatra Stoilković.
U Severnoj Makedoniji se, napominje naš sagovornik, otkako je pokrenuta inicijativa za izglasavanje nepoverenja Vladi, puno spekulisalo o „kupovini“ poslanika.
„U vreme izglasavanja ustavnih promena i sklapanja Prespanskog sporazuma bilo je ’lova na poslanike i pokušaja kupovine njihovih glasova. Činjeno je sve što se moglo da bi taj sporazum bio verifikovan u Sobranju, a to znam jer su i mene pokušali u to da uvuku, što sam odbio i ostao izvan te afere. Sada je, međutim, jedna sasvim drugačija priča, pa iako je bilo pokušaja da se nekim poslanicima nude novac ili privilegije, koliko sam informisan, dobar deo stranih ambasada je uspeo da to spreči. U tom smislu verujem da će poslanici ovog puta slobodno glasati i da neće biti nikakvih iznenađenja u pogledu toga da će broj potpisa koje su dali za inicijativu za izglasavanje nepoverenja i rezultat glasanja u četvrtak biti identični“, kaže Stoilković.

Zaev i SDSM razvlašćeni

Analitičar iz Skoplja i glavni i odgovorni urednik portala „Infomaks.mk“ Aleksandar Mitevski kaže da je situacija u Makedoniji jednostavnija nego što se čini na prvi pogled.
„SDSM i Zoran Zaev su potpuno razvlašćeni. Vladajuća partija u Makedoniji na čelu sa Zaevom doživela je pravi debakl na lokalnim izborima — opoziciona VMRO-DPMNE predvođena Hristijanom Mickoskim osvojila je 43 opštine uz glavni grad Skoplje, dok je SDSM osvojio samo 16 opština. Zaev je u prvom krugu doživeo katastrofu na odborničkim listama, na kojima je osvojio 50 hiljada glasova manje od VMRO-DPMNE. Time je potpuno delegitimisan, a njegova politička karijera je završena“, kategoričan je Mitevski.
Kako dodaje, odugovlačenje najavljene ostavke na mesto premijera i predsednika u SDSM-u samo dodatno ruši kredibilitet i rejting Zorana Zaeva.
„Jedini logičan razlog za ovakvo odlaganje ostavke je sprečavanje potpunog raspada partije SDSM-a, koja je naslednica Komunističke partije u Makedoniji. Trenutno u stranci postoji veliki broj frakcija, a neprijatelje koje su nekada tražili u opoziciji, funkcioneri SDSM-a sada vide u svojim redovima. Krivica se prebacuje sa jednog visokog partijskog funkcionera na drugog, a članstvo, posebno takozvano skopsko krilo, nezadovoljno je Zaevljevim vođenjem stranke. SDSM-ovci mu najviše zameraju što je bežao od ideološke matrice u pregovorima sa Bugarskom i što je u javnosti govorio takve nebuloze da su Bugari u Makedoniji bili administratori, a ne okupatori. Neopredeljeni ga najviše krive za katastrofu u suočavanju sa pandemijom virusa korona, katastrofalnu ekonomsku situaciju, ali i nastalu energetsku krizu. Makedonija trenutno nema gotovo nikakvu domaću proizvodnju struje koja je svedena na nulu, a struja kupljena na evropskom tržištu državu svakodnevno košta milione evra“, ocenjuje Mitevski.
Prema njegovim rečima, nema sumnje da je Zaev u vrlo nezavidnoj situaciji, a ono što sa strane izgleda komplikovano, jeste situacija oko glasanja o nepoverenju Vladi u Sobranju Republike Makedonije u četvrtak.

„Ja sam gotovo siguran da opozicija u ovom trenutku ima neophodnu većinu za rušenje vlade u Parlamentu. Iako je jedan od poslanika opozicione Alternative, stranke iz albanskog bloka, javno negodovao u pogledu toga da li će glasati za pad vlade zbog neslaganja sa jednom od partija koja je deo opozicionog fronta za njeno rušenje, najnovije informacije govore da će izglasati nepoverenje vladi. Međutim, čak i u slučaju da Vlada Zaeva sutra ne padne, on nema prostu većinu u parlamentu, što znači da ne može da donosi nove zakone ili nove politike“, kaže Mitevski.

Podsetimo, Zoran Zaev je izjavio da se nada da će se parlamentarna demokratska većina stabilizovati, pre svega jer je orijentisana ka evroatlantskom putu i multietničkom društvu, kao i ka održavanju dobrosusedskih odnosa i pozitivnih reformi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala