- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Beloruski ministar o migrantskoj krizi: Nije problem u Minsku, već u EU

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaPripadnici poljske vojske na belorusko-poljskoj granici
Pripadnici poljske vojske na belorusko-poljskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej izjavio je da problem migracione krize nije u Belorusiji, već na strani Evropske unije koja na taj način želi da „kazni“ nepokornu zemlju.
„Problem nije u Belorusiji, problem je na strani Evropske unije, jer mi vidimo i ubeđeni smo da Evropska unija nema nikakvu strategiju prema Belorusiji. Šta je suština njihove politike? Zadatak je kazniti nepokornu zemlju koja ima različito gledište“, rekao je šef beloruske diplomatije na brifingu u Moskvi nakon zajedničkog sastanka ministarstava spoljnih poslova Rusije i Belorusije.
Ministar smatra da se taj problem može rešiti samo dijalogom.
„Ovaj pristup smatram apsolutno neprihvatljivim, u svakom slučaju treba da bude dijaloga. Ali oni su se toliko saterali u ćošak da ne mogu da se izvuku iz njega“, rekao je Makej.

Koncentrisanje poljske vojske na granici sa Belorusijom

Kako je naveo, lideri niza zapadnih država deluju „bezumno“ po pitanju Minska, uključujući i situaciju sa migrantima na belorusko-poljskoj granici.
„Neodgovorna, bezumna politika lidera zapadnih država danas je postala norma. Oni čak i ne proračunavaju situaciju nekoliko koraka unapred, reagujući situaciono na određene stvari“, konstatovao je on.
Ministar je dodao da je dovlačenje 15 hiljada poljskih vojnika na granicu protiv migranata narušavanje svih normi.
„Danas, dovođenjem... već 15 hiljada vojnika protiv uplakanih žena i dece i ne puštajući ih u Evropu, gde oni toliko žele da stignu – za mene je to nemoguće da zamislim. Ovo je kršenje svih normi“, rekao je Makej na brifingu u Moskvi.

Agresija neće ostati bez odgovora

Beloruski ministrar smatra da je protiv Belorusije pokrenuta kompleksna agresija velikih razmera i da ta dejstva ne mogu ostati bez odgovora.
„Vremenom situacija za obe naše zemlje ne postaje lakša, raste pritisak sankcija na Minsk i Moskvu. Prema Belorusiji je pokrenuta prava kompleksna agresija velikih razmera u različitim pravcima. Nameravamo da odlučno branimo poziciju konstruktivnog i dijaloga sa uzajamnim poštovanjem sa svim državama, polazeći od toga da sva neprijateljska dejstva protiv naših zemalja ne mogu i ne smeju ostati bez konsolidovanog odgovora“, istakao je on.
„Optužbe da Belorusija navodno organizuje ovakve tokove (migranata) su neosnovane. Iz nekog razloga radi mediteranski pravac (kretanja migranata), radi balkanski pravac. Tamo, kao što se zna, migranti dolaze i dobijaju odgovarajuće privilegije i potrebnu zaštitu. A Belorusija se iz nekog razloga pokazala kao kost u grlu“, dodao je on.
Po njegovom mišljenju, veliki broj političara u Evropi može samo da „maše sekirom sankcija“. Makej je uverio da će Minsk, zajedno sa Moskvom, naći „adekvatan odgovor na veštački stvorenu pretnju“ na granici od strane NATO-a.

O pojačavanju trupa NATO-a na granici Savezne države

Makej je dodao da su Minsk i Moskva zabrinuti zbog jačanja moći NATO-a na granicama Savezne države.
„Vreme je da se podsetimo poluzaboravljenog termina iz sovjetske ere – detant. S tim u vezi, izražavamo zabrinutost zbog kontinuiranog neosnovanog jačanja vojne moći NATO-a na granicama Savezne države. Za sada zapadni partneri preferiraju da nas ne slušaju“, zaključio je on.
Državni granični komitet Belorusije u ponedeljak je saopštio da je velika grupa izbeglica iz zemalja Istoka i Afrike krenula na granicu Belorusije sa Poljskom. Uveče je granična služba saopštila da je situacija sa izbeglicama na granici sa Poljskom i dalje izuzetno napeta: više od dve hiljade izbeglica, uključujući značajan broj žena i dece, zaustavilo se ispred poljske ograde na granici.
Poljske snage bezbednosti ih ne propuštaju, a migranti su više puta pokušavali da preseku postavljenu bodljikavu žicu i uđu u Poljsku.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala