- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Belorusija demantuje Zapad: Rusija nije umešana u migracionu krizu

© SputnikSituacija na poljsko-beloruskoj granici
Situacija na poljsko-beloruskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej u intervjuu za Sputnjik demantovao je izjave zapadnih političara o umešanosti Rusije u migracionu krizu.

„Ja znam da niko nikada nije dobijao iz Moskve nikakve instrukcije o organizaciji nelegalnih migracija. To je rezultat delovanja same Evropske unije. To su jednostavno pokušaji da se opravda konfrontaciona politika prema Rusiji“, ocenio je Makej.

Takođe je istakao da Zapada vodi politiku prema Belorusiji s dugoročnim fokusom na Rusiju, jer „Rusija, kako oni smatraju, predstavlja pretnju za kolektivni Zapad“.
Takođe je naglasio da je Savezna Država Rusije i Belorusije spremna da preduzme recipročne mere u slučaju raspoređivanja snaga NATO-a na granici sa Poljskom tokom migrantske krize.
„Bilo kakvo raspoređivanje trupa podrazumevaće adekvatne recipročne mere Savezne Države kako je i predviđeno vojnom doktrinom“, precizirao je Makej.

EU ne želi dijalog, samo sankcije

„Protiv Belorusije ostaju samo sankcije, nema nikakvih pokušaja da se organizuje dijalog, nema želje“, ocenio je beloruski ministar, govoreći o odnosu Minska i EU.
Makej je istakao da sankcije ne bi trebalo da budu instrument za rešavanje sporova ili problema.

„Iz EU nam stalno govore o potrebi poštovanja vladavine prava u našoj unutrašnjoj politici, međudržavnim odnosima, ali oni sami otvoreno gaze taj princip, uvodeći sankcije protiv Belorusije, ne pokušavajući ni da utvrde šta se desilo“, rekao je ministar.

Podsetio je na incident sa prinudnim sletanjem aviona kompanije „Rajaner“ u Minsku zbog vesti o podmetnutoj bombi. Tada je, prema njegovim rečima, beloruska strana odmah predložila da dođu i pogledaju šta se desilo, međutim, ubrzo su sve zemlje EU objavile da uvode sankcije protiv beloruske avio-kompanije „Belavia“.
Državni granični komitet Belorusije u ponedeljak je saopštio da je velika grupa izbeglica iz zemalja Istoka i Afrike krenula na granicu Belorusije sa Poljskom. Uveče je granična služba saopštila da je situacija sa izbeglicama na granici sa Poljskom i dalje izuzetno napeta: više od dve hiljade izbeglica, uključujući značajan broj žena i dece, zaustavilo se ispred poljske ograde na granici.
Poljske snage bezbednosti ih ne propuštaju, a migranti su više puta pokušavali da preseku postavljenu bodljikavu žicu i uđu u Poljsku.
Situacija na belorusko-poljskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
SVET
Stižu migranti na granicu Belorusije i Poljske, Merkelova traži od Putina da utiče na Lukašenka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala