- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Veliki međunarodni uspeh Instituta Vinča - Projekat lečenja bolesti koja važi za retku i nepredvidivu

© Fotolia / Photokanok_1984Mikroskop
Mikroskop - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2021
Pratite nas
Naučno-inovativni projekat "Innovative therapy of bromazepam combined with nerve stimulation in the treatment of rare disease Menier" (Inovativna terapija bromazepamom u kombinaciji sa nervnom stimulacijom za lečenje retke Menijerove bolesti) zauzeo je drugo mesto na međunarodnom konkursu Zhonguancun International Exchange Conference 2021.
Projekat pod rukovodstvom dr Tijane Bojić, naučnog savetnika iz Instituta za nuklearne nauke Vinča, ušao je u najuži izbor od 100 najboljih inovativnih projekata (od 3.000 projekata koji su učestvovali u konkursu).
Kako je saopštilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, od deset naučnih kategorija u kojima je obavljena selekcija, u kategoriji "Biotehnologija i inovativna medicina" projekat je zauzeo drugo mesto od 10 najboljih, prenela je ekapija.
Šta je Menijerova bolest
Menijerova bolest predstavlja poremećaj na nivou unutrašnjeg uha, odnosno vestibulokohlearnog aparata. Manifestuje se najčešće unilateralno sa jakom vrtoglavicom u vidu napada, nagluvošću i sa zujanjem i pritiskom u istom uhu, piše portal Zona medicine.
Sam proces koji dovodi do pojave bolesti odvija se u membranoznom delu uha. Naime, dolazi do porasta pritiska endolimfe zbog pojačanog stvaranja ili smanjenog oticanja. Uzročnici mogu biti i neadekvatan imuni odgovor, virusna infekcija, genetička predispozicija.
Pritisak toliko raste da na kraju dovodi do pucanja Rajznerove membrane i mešanja endolimfe sa perilimfom. Zbog prodora jona kalijuma kojima je endolimfa bogata nastaje paraliza nervnih vlakana vestibulokohlearnog živca što dovodi do pojave pomenutih simptoma.
Menijerova bolest podrazumeva ponavljanje napada jake vrtoglavice koji mogu trajati i do nekoliko sati. Vrtoglavicu prati jednostrano oslabljen sluh. Pacijenti u toku napada jedva da čuju. Kasnije sluh se poboljšava, ali nikada ne dostiže nivo pre napada. Pomenuta dva simptoma prati i istostrani tinitus (zujanje u uhu). Tinitus je niske frekvencije i takođe se menja u odnosu na napad. Obolele osobe često prijavljuju još jedan simptom, a to je pritisak u uvu. Menijerova bolest je jako retko prisutna na oba uha, najčešće je to unilateralni (jednostrani) oblik.
Bolest je nepredvidiva i ni malo jednostavna. Ova osobina dodatno je komplikuje jer se učestalost napada i težina ne mogu proceniti. U kliničkoj praksi pacijenti mogu imati nekoliko napada tokom života, a postoje i oni koji imaju nekoliko napada na mesečnom nivou. U periodu između napada osobe se osećaju dobro, ali mogu imati strah od napada i psihičke probleme.
Kada bolest duže miruje pacijentima se postepeno može isključiti terapija. Osobe sa Manijerom ne smeju da rade na mestima gde mogu da ugroze svoj i tuđi život i da prouzrokuju veću materijalnu štetu.
Simptomi Menijerove bolesti se javljaju u napadima sa fluktuirajućim sluhom. Mogu trajati nekoliko minuta ili sati. Na početku bolesti simptomi se povlače.
Prava Menijerova bolest je relativno retka. Razni autori navode da je njena učestalost na nivo od 4 do 10 na 100.000 stanovnika, piše Vikipedija na srpskom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala