- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Trka za ključna mesta u državi: Šta pokazuje anketa pred izbore u Bugarskoj?

© Sputnik / Alexey VitvitskyIzbori u Bugarskoj
Izbori u Bugarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2021
Pratite nas
Nedelju dana uoči predsedničkih i parlamentarnih izbora, agencija za sociološka istraživanja „Market Links“ i televizija „bTV“ predstavili su rezultate istraživanja javnog mnjenja. Na osnovu rezultata, drugi krug predsedničkih izbora je gotovo neizbežan. Što se tiče parlamentarnih izbora, najbolje se kotirala bivša vladajuća stranka GERB.
Prema podacima istraživanja, više od polovine učesnika će izaći na glasanje – 58 odsto.
Aktuelni predsednik Rumen Radev osvojio je najveći broj glasova u anketi 46,7 odsto, dok je na drugom mestu rektor Univerziteta u Sofiji Anastas Gerdžikov – 25,6 odsto. Na trećem mestu je lider proturske stranke DPS Mustafa Karadaj sa osvojenih 10,3 odsto glasova, a na četvrtom predsednik Vrhovnog kasacionog suda Lozan Panov – 7,7 odsto.
Obzirom da rezultati ankete pokazuju da kandidati nisu osvojili potrebnih 50 odsto, drugi krug predsedničkih izbora je verovatno neizbežan.
Glavni oponent Radeva, Anastas Gerdžikov, više puta je pozivao predsednika da se sastanu na debati, a najnoviji pokušaj bio je juče dok su obojica bili u poseti gradu Haskovo. Čekao je pola sata, međutim, Radev se nije pojavio, a Gerdžikov zaključuje da je njegov protivnik trebalo da pošalje svog potpredsednicu Ilijanu Jotovu.
Imam osećaj da je ona predsednički kandidat BSP, a ne potpredsednik“, rekao je protivnik Radeva, nazvavši je hrabrom i kompetentnom osobom. Radev je, sa svoje strane, uveravao svog protivnika da će se debata održati ako dođe do drugog kruga.
Što se tiče parlamentarnih izbora, većina učesnika ankete daje prednost dvema strankama – bivšoj vladajućoj GERB i potpuno novoj formaciji bivših ministara „Nastavićemo sa promenama“.
Kako se navodi, GERB dobija 23 odsto glasova, „Nastavićemo sa promenama“16, 3 odsto, BSP – 12,1 odsto, proturska DPS – 11,2 odsto, kolacija Demokratska Bugarska – 10,5 odsto, a pobednik na poslednjim izborima, stranka televizijskog voditelja Slavija Trifonova „Postoji takav narod“ našla se tek na šestom mestu, sa 9,7 odsto glasova.
Podsetimo, u Bugarskoj će 14. novembra biti održani predsednički i parlamentarni izbori. Parlamentarni izbori će biti treći po redu ove godine.
Glasanje na opštim izborima u Bugarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2021
REGION
Bugarska pred novim izborima: Ankete otkrivaju koga će glasači podržati
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala