- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarska pred novim izborima: Ankete otkrivaju koga će glasači podržati

© AFP 2023 / BULENT KILICGlasanje na opštim izborima u Bugarskoj
Glasanje na opštim izborima u Bugarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2021
Pratite nas
Predstojeći predsednički i parlamentarni izbori u Bugarskoj mogli bi da dovedu do pređašnje raspodele snaga: predsednik bi mogao da ostane aktuelni lider Rumen Radev, a parlamentarnu većinu bi mogla da dobije stranka GERB, pokazalo je sociološko istraživanje agencije „Alpha Research“.
Prema anketi, za stranku GERB bivšeg premijera Bugarske Bojka Borisova, koja je bila vodeća snaga u zemlji pre nego što je Borisov podneo ostavku 15. aprila, spremno je da glasa 23,1 odsto ispitanika. Na drugom mestu je Bugarska socijalistička stranka.
Istraživanje je pokazalo da se stranka „Nastavićemo sa promenama“ sa petog mesta popela na treće, s obzirom da joj pružilo podršku 15.9 odsto ispitanika. Četvrto mesto u anketi zauzela je koalicija „Demokratska Bugarska“ sa 10,9 odsto glasova.
Pobednici poslednjih izbora, stranka „Postoji takav narod“ zauzela je tek peto mesto (10.4 odsto) , a proturska partija „Pokret za prava i slobode“ šesto mesto. (9,3 odsto).
Kada je reč o predsedničkim izborima, autori istraživanja podsećaju da su se trci sasvim nedavno priključili rektor Univerziteta u Sofiji Anastas Gerdžikov i predsednik Vrhovnog kasacionog suda Lozan Panov te se stoga ništa unapred ne može zaključiti.
Ipak, anketa je pokazala da većinu glasova dobija aktuelni predsednik Bugarske Rumen Radev – 42,6 odsto, na drugom mestu je Gerdžikov sa 28,1 odsto, a Panov na trećem sa 8,2 odsto. Ostali kandidati, prema istraživanju, dobijaju manje od četiri odsto glasova.
Parlamentarne stranke su već izrazile podršku kandidatima: Radeva podržavaju socijalisti, stranke „Postoji takav narod“, „Nastavićemo sa promenama“ i „Ustaj, Bugarska! Idemo!, Gerdžikova podržava stranka GERB, a Panova „Demokratska Bugarska“.
Istraživanje je sprovođeno od 4. do 10. oktobra 2021. godine, a u njemu su učestvovala 1.123 punoletna građana iz Bugarske.
Sledeći predsednički izbori će se u Bugarskoj održati 14. novembra i poklopiće se sa ponovljenim parlamentarnim izborima, a 28. septembra je počela predsednička kampanja. U Bugarskoj su ove godine već dva puta održavani parlamentarni izbori – 4. aprila i 11. jula, a oba puta nije formirana vlada.
Da li se otvara prostor za povratak bivšeg premijera Bojka Borisova na vlast i sprema li se novi preokret u Bugarskoj? Političku krizu u toj zemlji analizirao je Dušan Proroković u emisiji Prorok:
Bugarska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
REGION
Treća bitka za Bugarsku: Ko stoji iza nadiruće snage koju je pomenuo i Bajden
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala