Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ministarstvo prosvete za Sputnjik: Rešavaćemo probleme sa veronaukom na koje je ukazao patrijarh

© Flickr / Jorge LáscarPatrijaršija Srpske pravoslavne crkve u Beogradu
Patrijaršija Srpske pravoslavne crkve u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2021
Pratite nas
Ministarstvo prosvete će nastojati da pronađe rešenje za probleme sa časovima veronauke na koje je prošle nedelje ukazao patrijarh Porfirije, potvrđeno je Sputnjiku u Vladi Srbije.
Patrijarh je, naime, zatražio da se obezbedi stalni radni odnos za sve veroučitelje i da veronauka, umesto nastavnog programa, dobije status školskog predmeta.
U Ministarstvu prosvete su povodom toga saopštili za Sputnjik da će i u buduće nastojati da pronađu rešenja za svaki vid problema vezan za veronauku u školama, a da bude u skladu sa zakonskim mogućnostima.
Iz Ministarstva podsećaju da se status verske nastave, prateći propise u poslednjih 20 godina menjao od fakultativnog, izbornog, obaveznog izbornog predmeta i na kraju obaveznog izbornog programa koji trenutno izvodi 2100 nastavnika iz sedam tradicionalnih Crkava i verskih zajednica i pohađa blizu pola miliona učenika.
„Bez obzira na mnoga iskušenja koja su pratila ostvarivanje verske nastave na samom početku, ona je u očima onih kojih se svojom voljom za nju opredeljuju ( roditelji i učenici) i dalje prepoznata kao lekovito sredstvo u pronalaženju i razumevanju smisla života, usvajanju moralnih i duhovnih vrednosti, razvoju tolerancije i vaspitanja za život u multietničkom, multikonfesionalnom i multikulturalnom društvu uvažavajući bogatstvo tradicija kojom odiše Republika Srbija.
Upravo zato, Ministarstvo prosvete je u proteklom periodu nastojalo, a to će činiti i ubuduće, da pronađe rešenja za svaki vid problema koji se navodi, a da je u skladu sa zakonskim mogućnostima“, stoji u odgovoru na pitanje Sputnjika da li se u nadležnom ministarstvu razmišlja o zahtevima Srpske pravoslavne crkve.
Patrijarh Porfirije ove zahteve je izneo prošle nedelje na Međunarodnom ekspertskom panelu posvećenom jubileju 20 godina verske nastave u Srbiji, kojem je prisustvovao i ministar prosvete Branko Ružić.
"Od toga kakvo ćemo rešenje naći za ova nerešena pitanja, zavisi ne samo ocena koju ćemo sami sebi dati prilikom nekog sledećeg susreta ili jubileja, nego u znatnoj meri i duhovni profil naroda koji živi i koji će ovde živeti u budućnosti", rekao je patrijarh.
O konkretnim problemima i diskriminaciji sa kojom se susreće više od dve hiljade nastavnika veronauke u Srbiji za Sputnjik je govorio đakon Stevan Jovanović, iz Odbora za versku nastavu Arhiepiskopije beogradsko – karlovačke, koji je i veroučitelj sa dugogodišnjim stažom.
Krštenje - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2021
SRBIJA
Veronauka u Srbiji na tankom ledu, a veroučitelji prokaženi – patrijarh povukao iznuđen potez
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala