- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Cena hleba sava ograničena na 46 dinara

CC0 / Pixabay / Hleb
Hleb - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Vlada Srbije danas je donela Uredbu o maksimalnoj maloprodajnoj ceni hleba od brašna tipa 500 poznatog kao Sava, na 46 dinara a ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić kaže da je to urađeno kako bi se obezbedilo snabdevanje tržišta ovim hlebom i kako ne bi došlo do većih promena njegovih cena.
Matićeva je novinarima rekla da je zabunu izazvao podatak da su neki pekari, pre svega sa juga Srbije, koji su, kako je navela, inače poznati po nižim cenama hleba, povećali neke cene, pre svega proizvoda od brašna.
"Maloprodajna cena hleba Sava ubuduće neće moći da pređe 46 dinara. Bez obzira na poremećaje na tržištu, pre svega kada govorimo o cenama pšenice, Srbija ima dovoljno zaliha i obezbediće i dodatnu intervenciju iz Republičkih robnih rezervi od 30.000 tona pekarima i mlinarima kako bi ova cena ostala stabilna", naglasila je ministarka.
Dodala je da će, ako bude potrebe, Republička direkcija za robne rezerve, reagovati dodatnim količinama a to, kako je istakla, u ovom trenutku nije neophodno.
Ministarka Matić je navela da je Unija pekara Srbije saglasna sa ovim merama Vlade Srbije i da je upravo ona dogovorila ovakve korake na jutrošnjem sastanku, nakon čega je Vlada Srbije donela pomenutu uredbu.
Podsetila je da je vezano za maksimalnu cenu hleba sava, Vlada Srbije poslednju uredbu ovog tipa stavila van snage pre dve godine kada je maksimalna maloprodajna cena bila 46,5 dinara.
Pre toga, kako je navela, na snazi je bila uredba po kojoj je ta cena iznosila 48,8 dinara.
Na pitanje da li će sadašnja situacija uticati na povećanje cena energenata, Matićeva je odgovorila da što se energenata tiče, Srbija stoji dosta dobro i da se povećanje ne očekuje.
"Na globalnoj sceni je došlo do povećanja cena energenata a to je sigurno uslovilo i povećane troškove kada govorimo o žetvi", rekla je Tatjana Matić.
Još jednom je istakla da Srbija raspolaže dovoljnim robnim rezervama i da se bez obzira na bilo kakva pomeranja cena energenata to neće odraziti na maksimalnu maloprodajnu cenu hleba tipa sava, preneo je Tanjug.
Hleb - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2021
EKONOMIJA
Poskupeo hleb, nova cena bureka na jugu Srbije
Sve vesti
0