- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bivši ambasador SAD u Rusiji: Kijev može da „zaobiđe Putinove crvene linije“

© NATOZastave Ukrajine i NATO-a
Zastave Ukrajine i NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2021
Pratite nas
NATO bi trebao da u novu stratešku koncepciju uvrsti pomoć Ukrajini, čime bi podržao „obuzdavanje Rusije“, ne prelazeći „crvene linije“ predsednika Rusije Vladimira Putina, napisao je u članku za „Nešnal interest“ bivši zamenik generalnog sekretara Alijanse, bivši ambasador SAD u Rusiji Aleksandar Veršbou.

„U slučaju da Ukrajina u skorije vreme ne uđe u NATO, najmanje što Alijansa može da uradi je da bude poštena prema Kijevu i da uradi sve što je u njenoj moći kako bi Ukrajina mogla da zaštiti sebe i okonča sukob u Donbasu političkim sredstvima“, podvukao je diplomata.

Veršbou je, između ostalog, predložio da se Kijevu pruži finansijska i vojna pomoć, da se obučava i naoružava ukrajinska vojska. Prema njegovim rečima, saveznici Alijanse bi takođe trebali aktivno da učestvuju u tome, a ukrajinske vlasti da sprovode reforme i „u potpunosti iskoriste dodatnu podršku“.
Ruski predsednik Vladimir Putin je ranije razgovarao sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom o povećanju prisustva NATO-a u Ukrajini i više puta naglašavao da je to gaženje „crvenih linija“ Rusije.
Vrhovna rada Ukrajine je u decembru 2014. godine promenila dva zakona, odustavši od vanblokovskog statusa. U junu 2016. godine donete su bile dopunske izmene kojim su ulazak u NATO predstavile kao cilj spoljne politike zemlje. U februaru 2019. godine parlament Ukrajine je prihvatio izmene Ustava, čime je zemlja još snažnije krenula ka EU i NATO-u.
Zgrada Vlade Ukrajine u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2021
RUSIJA
Oficir NATO-a: Bajdenu nije važna Ukrajina, on igra igru s Putinom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala