- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Selo u Srbiji sa samo 100 kuća, a tri pozivna broja

CC0 / Pixabay / Zalazak sunca iznad sela
Zalazak sunca iznad sela - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2021
Pratite nas
Selo Dragolj smešteno na padinama Rudnika, između Šumadijskog, Kolubarskog i Moravičkog okruga osim vrednim ljudima i prelepom prirodom može se podičiti i činjenicom da je verovatno jedino mesto u Srbiji, iako malo — ima čak tri pozivna broja.
U njemu ima samo stotinak domaćinstava i iako se skoro sve komšije mogu obići peške, kada se uhvate za slušalicu fiksnog telefona broj cifara koje moraju da okrenu je kao da pozivaju rođaka kilometrima udaljenog od njih.
„Tako je punih četrdeset godina, kada su osamdesetih uvedeni prvi priključci u našem selu. Često je dolazilo do zabune, jer ljudi nisu znali koji im je pozivni, niti kako da dobiju komšije“, izjavio je Marko Mijajlović iz Dragolja.

Tri pozivna broja

Mijajlović navodi da je jednima pozivni broj 032, drugima 014, a trećima 034.
„Zbog toga su i mnoge kuće vremenom isključile fiksne telefone, poput nas, jer su računi čak iako zovete komšiluk dolazili poprilično visoki, pošto su se tarifirali kao međugradski saobraćaj. Kako smo čuli, postoji inicijativa da se jedan pozivni broj izbaci, ali mislim da od toga nema ništa“, kazao je Mijajlović za RINU.
Neobična situacija sa pozivnim brojevima u ovom selu možda i ne bi trebalo mnogo da čudi ukoliko se u obzir uzme njegov geografski položaj. Gotovo „geometrijski ujednačeno“ udaljeno je od Rudnika, Aranđelovca i Ljiga. Život meštana mogao bi se opisati onom poznatom „tako blizu, a tako daleko“.
„Sve je to zbog geografske konfiguracije terena. Selo je usko, krivudavo i, gledano iz ptičje perspektive, zakrivljeno u obliku banane. Shodno položaju sela i njegova teritorijalna pripadnost je upitna, iako zvanično pripada opštini Gornji Milanovac. Nekoliko pozivnih dovodilo je do brojnih neobičnih situacija. Bilo je slučajeva da su neki imućniji stanovnici, u npr. jednoj ili dve kuće u dvorištu, imali na istom stolu dva priključka za fiksni telefon, na 014, i na, recimo, 034“, objašnjava lokalni učitelj Rikardo Slamnig iz Aranđelovca, koji je radio u sada zatvorenoj osnovnoj školi u Dragolju.
Takođe, još jedna otežavajuća okolnost kad se živi u selu na samoj granici tri lokalne samouprave jeste da je nekada polazno autobusko stajalište za Gornji Milanovac bilo za stanovnike severnog dela sela udaljenije nego grad Aranđelovac.
Međutim, i pored svih ovih faktora meštani kažu da je u Dragolju lepo živeti. Zahvaljuju se tehnologiji i mobilnim telefonima koji su ih spasili brojnih peripetija sa pozivnim brojevima.
U selu je dosta i omladine, koja poput većine fiksni telefon uopšte i ne koristi, pa su sve ove zavrzlame za njih deo nekog drugog vremena, preneo je B92.
Đaci sa učiteljicom u obnovljenoj školi u selu Rsovci na Staroj planini - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2021
DRUŠTVO
Na Staroj planini ponovo se čuju školska zvona /foto/
Prašuma u Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2021
Jedina srpska prašuma: Mesto gde stabla umiru prirodnom smrću /foto, video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala