Jedina srpska prašuma: Mesto gde stabla umiru prirodnom smrću /foto, video/

© Foto : Jutjub/Al Jazeera BalkansPrašuma u Srbiji
Prašuma u Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2021
Pratite nas
Ispod Kučajskog neba, na 37 hektara, krije se prava oaza netaknutog mira i strogi rezervat prirode prve kategorije pod zaštitom države.
Reč je o jedinoj srpskoj prašumi u kojoj vladaju samo pravila koja je priroda propisala. Njih tri veka, a možda i duže, ljudi nisu prekršili. 
Pogledajte ovu objavu u aplikaciji Instagram

Objava koju deli Sageo (@lukagajic__)

Zaštitini znak ovog prirodnog blaga istočne Srbije predstavljaju stoletna stabla bukve koja ovde rastu duže od 350 godina. Impresivnom visinom koja dostiže i do 45 metara i raskošnim zelenim krošnjama, ova stabla Vinatovači daju poseban šarm i lepotu.
Pored fascinatnog zelenila koje odmara oči, u jedinoj prašumi u Srbiji naići ćete i na raznoliko biljno rastinje i divljač. Ne smemo da zaboravimo ni umirujuće zvuke leve pritoke reke Resave – potok Vinatovac. Njegovo žuborenje i savršeno čist vazduh odvešće vas u neku drugu dimenziju, onu u kojoj je priroda prepuštena samoj sebi, prenosi Nova.
Pogledajte ovu objavu u aplikaciji Instagram

Objava koju deli Ada Karahasan (@zoja.bre)

Ono što je, takođe, karakteristično za ovaj nestvarni raj na zemlji jeste da ovde ne samo da nije posečeno nijedno stablo već ni odneto ili pomereno. Jednostavno, kad neko drvo padne pod uticajem snega, vetra ili od starosti, ostaje u prašumi, ne dira se. A to znači: potpuno očuvana priroda, bez i najmanje ljudske intervencije.
Specifičan prirodni rezervat mračne bukove šume nalazi se na nadmorskoj visini od 640 do 800 metara i još uvek predstavlja skriveni dragulj koji nije poznat široj javnosti. Zbog toga je jedinstveno iskustvo i neponovljiva avantura šetati područjem netaknute prirode uz veliku napomenu – da ne uništavamo i čuvamo naša prirodna bogatstva!
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala