- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Đukanovićev kabinet odgovorio Bečiću u vezi sa odlaganjem izbora

© AP Photo / Risto BozovicCrnogorski predsednik Milo Đukanović
Crnogorski predsednik Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2021
Pratite nas
Logično bi bilo da je uoči raspisivanja izbora predsednik Parlamenta Aleksa Bečić uložio napor da reaktivira Odbor za izborno zakonodavstvo da pripremi i predloži Parlamentu na usvajanje odgovarajuće norme u zakonima koji regulišu ovu oblast, kao i ostale propise koji su u funkciji sprovođenja izbora, saopšteno je danas iz Kabineta Mila Đukanovića.
„Umesto toga, on je imao druge prioritete – rekonstrukciju Vlade i uvođenje Demokratskog fronta (DF) u nju“, saopštio je Đukanovićev Kabinet reagujući „povodom izjave predsednika Skupštine Crne Gore da će nakon usvajanja dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi, predsednik Crne Gore imati konkretno zakonsko uporište i zakonsku obavezu da uskladi Odluku o raspisivanju izbora u Skupštini opštine Mojkovac, Skupštini opštine Petnjica i Skupštini opštine Prestonice Cetinje“.
U saopštenju Đukanovićevog kabineta se dodaje da je „Zakon o izboru odbornika i poslanika čl.13 i 14. propisao obavezu Predsednik a Crne Gore da najkasnije 60 dana uoči poslednjeg termina za održavanje izbora iste raspiše“, prenose Vijesti.

„Imperativna norma ovog Zakona određuje da se izbori za odbornike i poslanike održavaju najkasnije 15 dana pre isteka izbornog perioda odbornika, odnosno poslanika kojima teče mandat. Dakle, u konkretnom slučaju, krajnji rok za donošenje Odluke o raspisivanju izbora u Skupštini opštine Mojkovac, Skupštini opštine Petnjica i Skupštini opštine Prestonice Cetinje je bio 6 oktobar“, piše u saopštenju.

Iz Đukanovćevog Kabineta su poručili da Bečić „kad već nije obezbedio funkcionalnost parlamenta, mogao je makar ovaj vansistemski upad u izborni sistem (Predlog zakona o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi) obaviti pre 14. septembra, tačnije pre Odluke Predsednik a o raspisivanju izbora u Skupštini opštine Mojkovac, Skupštini opštine Petnjica i Skupštini Prestonice Cetinje“.
„Ovako sada imamo zakonitu Odluku Predsednik a koja je duže od mesec dana sastavni deo pravnog poretka Crne Gore, koju predsednik Parlamenta i vladajuća koalicija pokušavaju da ignorišu. Uz to, oni pokušavaju da nametnu Predsednik u Crne Gore nepoštovanje vlastitih odluka donetih u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore. Sve previđajući dve okolnosti poznate čak i pravnicima – pripravnicima. Prvu, da time krše ustavno načelo o zabrani povratnog dejstva propisano članom 147 Ustava koji glasi da ‘zakon i drugi propisi ne mogu imati povratno dejstvo. To je moguće samo izuzetno ako to zahteva javni interes utvrđen u postupku donošenja zakona . I drugu, da su prava i obaveze propisani Ustavom i Zakonom o Predsednik u Crne Gore i da se ne mogu propisivati kako kome padne na pamet, uključujući i svaku novu parlamentarnu većinu“, zaključuje se u saopštenju Kabineta predsednika Crne Gore.
Aleksa Bečić - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2021
REGION
Bečić: Zakonska odluka Đukanovića biće odlaganje izbora
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala