- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bečić: Zakonska odluka Đukanovića biće odlaganje izbora

Aleksa Bečić - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2021
Pratite nas
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović će nakon usvajanja dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi, imati konkretno zakonsko uporište i zakonsku obavezu da uskladi Odluku koju je doneo, kao niži pravni akt, i odloži izbore zakazane za 9. decembar, poručio je predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić.
On je podsetio i da je "Đukanović prošle godine, u martu, desetak dana pred održavanje lokalnih izbora, nakon predaje izbornih lista, u toku izbornih radnji, bez ikakvog pravnog uporišta u zakonima države Crne Gore odložio lokalne izbore u Tivtu zbog kovida 19", prenosi RTCG.
Bečić je naveo i da u tom trenutku, ni jedan zakon države Crne Gore nije predsedniku davao tu mogućnost.
On je podsetio da je "Skupština Crne Gore pre 15 godina donela istovetnu dopunu Zakona o lokalnoj samoupravi i produžila mandat za oko pola godine skupštinama opština i predsednicima opština, kako bi se objedinili lokalni izbori i održali zajedno sa parlamentarnim izborima".
"Međutim, ovolika hajka na objedinjavanje lokalnih izbora, ogolila je do kraja potrebu nekih da zemlju pokušavaju da drže u konstantnom vanrednom političkom stanju i atmosferi tenzija, podela, konflikta i izbora", kazao je predsednik Skupštine Crne Gore.
Bečić je istakao i da je objedinjavanje predstojećih lokalnih izbora interes Crne Gore.
"Na prvom mestu je interes Crne Gore i njenih građana, koji zdušno podržavaju objedinjavanje izbora i zaustavljanje ekstremizacije društveno-političkih prilika", zaključio je predsednik Skupštine Crne Gore.
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović je odlaganje lokalnih izbora na Cetinju, u Petnjici i u Mojkovcu, koji su zakazani za 5. decembar, ocenio kao vrlo neumesnu političku ideju, koja je, kako je naveo, suprotstavljena ustavno-pravnom sistemu Crne Gore.
On je dodao da je, prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika, predviđeno da predsednik države najkasnije 60 dana uoči održavanja izbora mora raspisati izbore.
“Ja sam izbore za te opštine raspisao pre više od mesec dana (14. septembar). Ostalo je još mesec dana do njihovog održavanja. I sada, usled izbornih radnji koje se događaju, predlaže se donošenje jednog drugog zakona o lokalnoj samoupravi kojim se želi onemogućiti regulatno održavanje izbora u te tri opštine”, kazao je Đukanović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala