- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Božović: Očekujem da odluka o mom proterivanju bude povučena

© Foto : Ustupljeno SputnjikuVladimir Božović
Vladimir Božović - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2021
Pratite nas
Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, koga je vlada u Podgorici 28. novembra 2020. godine proglasila za personu non gratu, rekao je da iz Beograda nastavlja da obavlja svoju dužnost dokle god se procenjuje da je to u najboljem interesu Srbije.
Božović u intevjuu za podgoričke Vijesti izrazio nadu da će „nedemokratska i nediplomatska odluka” prethodne crnogorske vlade o njegovom proterivanju biti povučena.
Na pitanje kako komentariše istrajavanje nove Vlade na odluci o njegovom proterivanju, Božović kaže da svi znaju njegov stav povodom toga.
„Još jednom izražavam nadu da će ta nedemokratska i nediplomatska odluka prethodne vlade biti povučena, a ruka Srbije pružena povlačenjem odluke o reciprocitetu, tj. ukidanju gostoprimstva ambasadoru Crne Gore u Beogradu, prihvaćena. Do tada nastavljam da obavljanjem dužnosti u ovim otežanim uslovima iz Beograda dokle god je procenjeno da je to u najboljem interesu Srbije.“
Na pitanje kako komentariše izjavu premijera Crne Gore da će Vlada prihvatiti bilo kog ambasadora koga predloži Srbija, Božović ocenjuje da nije pitanje da li će Krivokapić i Crna Gora prihvatiti svaki predlog Srbije za ambasadora u Crnoj Gori.
„Ključno pitanje je da li će i kada Vlada koju vodi gospodin Krivokapić ukinuti anticivilizacijsku i diskriminatorsku odluku tehničke DPS vlade donetu 26. novembra 2020. kojom se ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori proteruje i proglašava za nepoželjnu osobu, ili će nastaviti da se služe gore pomenutom retorikom“, napominje Božović.
Božović je izrazio uverenje da poseta crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića Beogradu može da bude prekretnica i jedno novo poglavlje u mnogo boljim odnosima Beograda i Podgorice.
„Osim što su za Srbiju prijateljski, bratski odnosi sa Crnom Gorom od najvećeg mogućeg značaja, takav odnos bi zaista trebalo da predstavlja prirodno stanje stvari. Saradnja između Srbije i Crne Gore mora biti na većem nivou, kako u ekonomskom tako i u političkom smislu i verujem kako će topla dobrodošlica koju je premijer Krivokapić imao u Beogradu doprineti tome bez obzira na neka pitanja koja su i dalje ostala otvorena“, rekao je Božović.
Zdravko Krivokapić u Skupštini Crne Gore. - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2021
Krivokapić: Prihvatićemo da Srbija ponovo imenuje Božovića za ambasadora
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala