Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srbi u južnoj Kosovskoj Mitrovici zatekli srušene spomenike na groblju /video/

© Foto : Youtube/Kosovo Online/PrintscreenPravoslavno groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice
Pravoslavno groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2021
Pratite nas
Srbi iz Severne Mitrovice, koji su danas uspeli da dođu do groblja u južnom, albanskom delu grada, zatekli su srušene spomenike i zapušteno groblje.
Nekoliko stotina Srba iz Severne Mitrovice iskoristilo je jutros retku priliku da se na dan Mitrovdanskih zadušnica poklone senima svojih najmilijih na groblju u Južnoj Mitrovici.
Međutim, mnogi nisu uspeli da pronađu grobove svojih predaka jer su spomenici polomljeni do neprepoznatljivosti, a grobna mesta zarasla u dubok korov i trnje, prenosi Kosovo onlajn.
„Nemam reči kojima bih opisala svu tugu koju osećam u srcu. Najpre ne možemo da dođemo kad želimo da zapalimo sveće i obiđemo grobove, a i kad nam to omoguće za Zadušnice, dočeka nas ovakav tužan prizor. Da li igde u svetu ima da nekom smetaju grobovi i nadgrobni spomenici, da im smetaju mrtvi. I pored toga što je teško, mi ćemo uvek dolaziti dok god to bude moguće“, rekla je jedna od žena koja je došla da obiđe grob svog supruga, preneo je Tanjug.
Ovu tužnu sliku koju godinama zatiču na ovom mestu, na kojem u se Srbi sahranjivali do 1999. godine, opisuju najčešće rečima tuga, sramota, vandalizam.
Sa narodom su i ovog puta bili sveštenici crkvene opštine Kosovska Mitrovica prevođeni protojerejem-stavroforom Milijom Arsovićem.
„Građani Kosovske Mitrovice su i danas izašli na groblje, ali situacija je veoma teška. Iz godine u godinu sve je više srušenih spomenika, ni malo se ne vodi računa i slobodno možemo da kažemo da je kao na Divljem zapadu. Po zahtevu gradonačelnika Severne Mitrovice Milana Radojevića, juče su zatvorenici iz ovog grada uspeli da donekle uklone trnje, kako bi narod danas mogao da priđe do grobova svojih najmilijih“, rekao je za Kosovo onlajn prota Milija Arsović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala