- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Pentagon protiv Bajdena: Ne želimo da odustanemo od koncepta preventivnog nuklearnog napada

CC BY 2.0 / David B. Gleason/Flickr / Pentagon
Pentagon - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2021
Pratite nas
Pentagon ne želi da odustane od koncepta preventivnog nuklearnog napada na kome insistira predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden, piše list „Politiko“.
„Bajdenove višedecenijske ambicije da smanji ulogu nuklearnog oružja u vojnom potencijalu Sjedinjenih Američkih Država suočavaju se sa sve većim otporom Pentagona, posebno kako na videlo izlaze informacije o sve većim arsenalima Rusije i Kine“, navodi američki list, pozivajući se na izvore.
Kako se ističe, razgovara se o konceptu odustajanja od preventivne upotrebe nuklearnog oružja, kao i mogućem saopštenju da će jedini cilj nuklearnog arsenala SAD biti obuzdavanje nuklearnog rata.
I jedno i drugo bi bilo značajno odstupanje od sadašnje koncepcije Vašingtona, precizirano je u članku. Očekuje se da će po tom pitanju biti održan sastanak na visokom nivou u Beloj kući u novembru.

„Ali pojedinci u Pentagonu vide svet drugačije od predsednika, posebno zbog rasta nuklearnih snaga Rusije i modernizacije ruskog naoružanja. Tako da, uprkos tome što će Bajden doneti konačnu odluku o nuklearnom pozicioniranju američkih snaga, Ministarstvo odbrane već traži načine kako da utiče na predsednika ne dajući mu mnogo izbora“, navodi list.

Izvor iz Pentagona saopštio je za „Politiko“ da je malo verovatno da će odustajanje od preventivnog nuklearnog napada biti ponuđeno Bajdenu kao jedna od opcija razvoja nuklearnih snaga. Međutim, portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da je to „netačno“, istakavši da je u toku „detaljan proces“ razgovora o tome.
Pogled na američki Kapitol u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2021
SVET
Saveznici Amerike zabrinuti: Bez doktrine preventivnog nuklearnog udara Rusija i Kina u prednosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala