- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Havanski sindrom“: Bivša ambasadorka SAD u Crnoj Gori dobila poseban zadatak

© REUTERS / Pool / Olivier HosletAmerički državni sekretar Entoni Blinken
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2021
Pratite nas
Državni sekretar SAD Entoni Blinken imenovao je dvoje iskusnih diplomata da nadgledaju napore Stejt departmenta u vezi sa „Havanskim sindromom“ i uvođenjem „nove tehnologije“ kako bi se razume uzrok misterioznih zdravstvenih incidenata američkih diplomata.
Blinken je imenovao Džonatana Mura, službenika Odeljenja za inostrane poslove, koji će koordinirati sveukupni odgovor Stejt departmenta. Takođe, imenovao je i Margaret Ujeharu za višeg koordinatora za negu kako bi se osiguralo da pogođene diplomate dobiju vrhunski medicinski tretman, prenosi RTCG.
Mur je nekad bio direktor kancelarije za južnu i centralnu Evropu u američkom Stejt departmentu a Ujehara ambasador SAD u Crnoj Gori.
Blinken je rekao da se preuzimaju napori da se shvati šta uzrokuje incidente, s obzirom na to da se radi o frustrirajućoj zagonetki za tri uzastopne administracije i američku obaveštajnu zajednicu.
„Ljudi su bili duboko, duboko pogođeni ovim. To je veoma, veoma moćno i samo pojačava u meni apsolutno uverenje da moramo da učinimo sve što je moguće za naše ljude - da brinemo o njima, da ih zaštitimo. Doći ćemo do istine o ovome“, rekao je Blinken u svom prvom govoru o incidentima.
Entoni Blinken je, kako prenose američki mediji, naglasio da su simptomi koje prijavljuje osoblje američke vlade stvarni i štetni. Diplomate su, kako se navodi, „iskusile ozbiljne fizičke posledice, uključujući uporne glavobolje i gubitak sluha“.
„Oni su takođe iskusili psihičku štetu, uključujući traumu, anksioznost, depresiju. Oni su bili pogođeni - njihove karijere su pogođene. Pogođene su i njihove porodice i kolege“; naglasio je američki državni sekretar.
On smatra da će novo partnerstvo sa Univerzitetom Džons Hopkins, koje je počelo prošlog meseca, poboljšati sistem nege za diplomate koji imaju simptome. Naveo je da je nedavno uspostavljena sigurna linija koja će omogućiti diplomatama i članovima njihovih porodica da u svakom trenutku prijave incidente ili čak i da postavljaju pitanja anonimno ako žele.
Administracija predsednika Džoa Bajdena zasad nije u stanju da pruži objašnjenje za incidente pod nazivom Havanski sindrom, koji su na sličan način zbunili bivšu Trampovu i Obaminu administraciju nakon što su se prvi put pojavili u američkoj ambasadi na Kubi 2016. godine, navode američki mediji.
„Vlada SAD sumnja, ali nije mogla pouzdano da utvrdi, da su ova dešavanja zapravo napadi stranog protivnika na američko osoblje“, pišu mediji.
Američka i Kubanska zastava  - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2021
SRBIJA
„Havanski sindrom“ prvi put u Srbiji — od čega to misteriozno „obolevaju“ američke diplomate
Zastave Kube i Amerike - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2021
SVET
Objavljen tajni izveštaj američkih naučnika o „Havanskom sindromu“ - otkriven neobičan uzrok
Film Emira Kusturice - Ko je uznemirio američke diplomate
 - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2021
SRBIJA
Kusturica otkriva pozadinu Havana sindroma: Zašto američkim diplomatama zuji u ušima /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala