- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Amerikanci otkrili tajnu uspeha ruske odbrane – leteći radar A-50U

© Sputnik / Aleksandr Pogotov / Uđi u bazu fotografijaAvion A-50 "Šmelj"
Avion A-50 Šmelj - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2021
Pratite nas
Modernizovana verzija ruskog izviđačkog aviona A-50U „Berijev“ jedan je od ključnih elemenata uspeha ruske odbrane i obaveštajne službe, piše američki list „Nešenal interest“.
Prema rečima eksperta američkog Centra za nacionalne interese Marka Episkoposa, glavna nadogradnja ruskog „letećeg radara“ bilo je poboljšanje rada radio-tehničkog kompleksa „Šmelj M“. Takođe su poboljšane letačke i borbene karakteristike A-50U.
Za modernizaciju aviona bilo je zaduženo Vazduhoplovno preduzeće „Berijev“ i Radio-tehnički koncern „Bera“.
„Proizvođač je saopštio da je radarska kupola lakša zbog savremenih komponenti ugrađenih u 'Šmelj M'. On je takođe efikasniji, s obzirom da je u stanju da prati vazdušne mete na rastojanju do 650 kilometara i kopnene mete na udaljenosti do 300 kilometara. Može istovremeno da prati oko 300 kopnenih ili 40 vazdušnih meta“, piše Episkopos.
Prema njegovom mišljenju, Sjedinjene Američke Države trebalo bi da obrate pažnju na to da avion A-50U, koji se dokazao još za vreme operacija u Siriji, može da zainteresuje mnoge države. Štaviše, izvozne verzije ruskog aviona već su u sastavu naoružanja stranih zemalja.
„A-50 je sličan američkom avionu 'Boeing E-3 Sentry' po konstrukciji i funkcijama, ali još nije poznato kakve su te dve letelice u poređenju stvarnih performansi. Specijalna izvozna verzija originalnog A-50, A-50I napravljena je sa izraelskim radarom ' EL/W-2090 Phalcon' i prodat je u Indiju. Uzimajući u obzir agresivnu strategiju Kremlja kada je reč o izvozu naoružanja u poslednjoj deceniji, čini se veoma verovatnim da se Indija smatra potencijalnim kupcem A-50U“, smatra američki ekspert.
Avion A-50U predviđen je za otkrivanje, praćenje i identifikaciju vazdušnih, velikih kopnenih i pomorskih meta, izdavanje informacija o njima komandnim mestima automatizovanih sistema za upravljanje Oružanih snaga, navođenje lovaca na vazdušne mete i aviona frontovske avijacije na kopnene i pomorske mete.
Brodovi Crnomorske flote Rusije na vojnim vežbama na Krimu - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
RUSIJA
Ruski admiral: Avioni i PVO neće dozvoliti Amerikancima da potope rusku flotu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala