Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kurti: Srbija je kao nacistička Nemačka, može izazvati treći balkanski rat

© AP Photo / Visar KryeziuAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2021
Pratite nas
Kosovski premijer Aljbin Kurti optužio je Vladu Srbije da preti započinjanjem novog Balkanskog rata ne bi li izvukla ustupke Zapada.
Kurti je u intervjuu za Dejli telegraf optužio predsednika Srbije da se ponaša kao "Nemačka između dva svetska rata".
On upozorava da bi nedavne krize na Kosovu i u Bosni i Hercegovini mogle da eskaliraju ako ga zapadne vlade ne shvate ozbiljno.
Srbija je, piše u tekstu, "u septembru rasporedila vojnike na granicu sa Kosovom, a etnički Srbi koji su protestovali sukobili su se sa kosovskom policijom na Severu prošlog meseca".
Ranije ove nedelje, kako se dodaje, visoki predstavnik UN u Bosni i Hercegovini upozorio je da je Dejtonski mirovni sporazum iz 1995. blizu kolapsa.
"Mislim da je definitivno opasnije nego ranije, žele da se ponašaju kao da su Nemačka između dva svetska rata: ‘Ako nećete da nam udovoljite, izazvaćemo još jedan’. Zato što su napravili jednu rundu devedesetih. Ako proverite cifre o novcu koji je u Srbiji utrošen na ime vojnih troškova, videćete da poslednjih godina vrtoglavo rastu. Za koga sve to kupuju", upitao je Kurti.
On je kazao i da činjenica da to govori "vrlo mirno” je zato što je to “predvideo mesecima i godinama ranije".
"To je racionalna analiza, a ne emocionalna", rekao je Kurti.
U tekstu se dalje navodi da je budžet Srbije za odbranu porastao za oko 70 odsto na oko 1,5 milijardi dolara (1,11 milijardi funti) godišnje od 2015, što je čini najvećim vojnim "trošadžijom" na Zapadnom Balkanu.
Uveliko je Srbija, dodaje se, modernizovala svoje vazduhoplovstvo i kupila bespilotne letelice, avione i protivvazdušne odbrambene sisteme od Rusije i Kine.
Navodi se i da je Vučić negirao da se priprema za rat i branio je pravo svoje zemlje da kupuje oružje gde želi.
Ali, navodi Dejli telegraf, "komšije kažu da je jačanje vojske praćeno politikom konfrontacije i ratobornom političkom retorikom o ujedinjenju "srpskog sveta" zabrinjavajuće podseća na razvoj ratova u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu 1990-ih godina prošlog veka.
"Kosovski zvaničnici insistiraju da je ta politika proizvela međusobno povezane krize u celom regionu koje su osmišljene da izazovu haos i prisile Zapad da prihvati povećanje uticaja i moći Beograda u susednim bivšim jugoslovenskim republikama", stoji u tekstu Dejli telegrafa, preneo je B92.
Jezero Gazivode - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2021
SRBIJA
Upozorenje iz Beograda: Moguć pokušaj Prištine da zauzme „Valač“ i „Gazivode“
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2021
SRBIJA
Vučić upozorio: Priština bira trenutak kada će upasti u „Valač“
Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2021
SRBIJA
Kurtiju odbijena viza za posetu SAD
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala