Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Upozorenje iz Beograda: Moguć pokušaj Prištine da zauzme „Valač“ i „Gazivode“

© Tanjug / Zoran ŽestićJezero Gazivode
Jezero Gazivode - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2021
Pratite nas
Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže i da je stav SAD i EU kada je reč o implementaciji Briselskog sporazuma veoma značajan, jer oni i te kako mogu da utiču na Prištinu.
Taj uticaj postoji i veoma je važno što su rekli da moraju da implementiraju deo sporazuma koji se tiče formiranja ZSO.
"Kurti ne samo da se protivi tome već preduzima i druge jednostrane akcije koje dodatno urušavaju postignuto", kaže predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju.
Kada je reč o energetskoj situaciji, Drecun kaže da je ona komplikovana zbog čega nije isključeno da će Priština pokušati da zauzmu dve prenosne stanice na severu Kosova, a to su dve trafostanice – "Valač" i "Gazivode".
"Prenosnom mrežom na severu upravlja EPS, a Priština želi da preuzme prenosnu mrežu kao i naplatu. A to bi ponovo bila jednostrana akcija. Briselskim sporazumom nije definisana oblast energetike, ali su se kroz dva sporazuma omogućili osnivanje dve kompanije 'EPS trgovina' i 'Elektro Sever'. Umesto da poštuju sporazum i omoguće rad ove dve kompanije oni prave dogovore sa albanskim kompanijama o preuzimanju tog tržišta. Pošto ne mogu na legalan način da preuzmu snabdevanje na severu nije isključeno da će Priština preduzeti jednostrane korake", rekao je Drecun.
Beograd može da upozori na akcije koje Priština priprema, kaže Drecun, jer naš narod ne može da dozvoli da mu život zavisi od dobre volje Prištine, jer Priština nije dobronamerna prema Srbima.
"To je pitanje života i opstanka. Oni znaju da će se srpski narod tome suprostaviti i bez specijalnih jedinica oni ne kreću u takve jednostrane akcije a kada angažujete specijalne snage nasilje je neizbežno", kaže predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju.
Drecun ne očekuje nastavak dijaloga pre završetka drugog kruga lokalnih izbora i konačnih rezultata, a još se ne zna kada će drugi krug izbora biti održan.
Pripadnici ROSU na Kosovu I Metohiji - arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
SRBIJA
Operacija Valač: Hoće li Priština 6. novembra preći srpsku „crvenu liniju“
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2021
Kurti: Jezero Gazivode je kosovsko i na Kosovu je
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala