- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Greškom ignorisan argument Rusije: Holandski sud naložio da se preispita presuda u slučaju JUKOS-a

© Sputnik / Vladimir VyatkinKompanija Jukos
Kompanija Jukos - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2021
Pratite nas
Holandski Vrhovni sud poništio je presudu Apelacionog suda u Hagu koji je obavezao Rusiju da isplati više od 50 milijardi dolara bivšim akcionarima naftne kompanije JUKOS i vratio je slučaj na ponovno razmatranje Apelacionom sudu u Amsterdamu, navodi se u presudi objavljenoj na sajtu suda.

„Apelacioni sud u Hagu je 2020. godine podržao arbitražnu odluku iz 2014. godine u kojoj je Rusiji bilo naloženo da isplati kompenzaciju u iznosu od oko 50 milijardi američkih dolara trojici bivših velikih akcionara naftne kompanije JUKOS. Danas je Vrhovni sud ukinuo konačnu odluku Apelacionog suda, a takođe i njegovu prethodnu presudu. Slučaj je predat Apelacionom sudu u Amsterdamu na ponovno razmatranje radi donošenja nove odluke“, navodi se u presudi.

Ističe se da je kasaciona žalba koju je podnela ruska strana uvažena na osnovu jedne tačke. Naime, Vrhovni sud smatra da je iz proceduralnih razloga Apelacioni sud u Hagu „greškom ignorisao argument Rusije o tome da su akcionari navodno izvršili prevaru u arbitražnoj“. Shodno tome, presude Apelacionog suda ne mogu ostati na snazi, zaključak je Vrhovnog suda
Podsetimo, Međunarodna arbitraža je 2014. godine naložila Rusiji da isplati više od 50 miliona dolara kompanijama „Jukos univerzal“, „Hali enterprajsis“ i „Veteran petroleum“ koje su povezane sa bivšim akcionarima JUKOS-a. Sudije smatraju da je Rusija u vezi JUKOS-a kršila ugovor o energetskoj povelji koji je potpisala, ali nije ratifikovala. Ruska strana je apelovala na činjenicu da određene odredbe dokumenta nisu mogle biti važeće bez okončanja postupka ratifikacije.
Zgrada Ministarstva pravde Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2020
Ruski ministar: Moskvi je objavljen pravni rat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala