Ruski ministar: Moskvi je objavljen pravni rat

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva pravde Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva pravde Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar pravde Rusije Konstantin Čujčenko smatra da je Rusiji objavljen pravni rat.
„Situacija nije nimalo laka, teška je. Zaista, Rusiji je objavljen pravni rat, i zemlja treba da se adekvatno brani, a nekad i da ide u ofanzivu“, rekao je ministar u intervjuu za rusku televiziju „Rusija 24“, komentarišući zaštitu prava Rusije u inostranstvu.

Prema njegovim rečima, najkrupniji slučaj koji se vodi protiv Rusije na sudovima u inostranstvu je slučaj o bivšim akcionarima JUKOS-a koji traže od Rusije više od 50 milijardi dolara. Rusija je uložila žalbu na odluku Apelacionog suda u Hagu, koja će biti razmotrena sledeće godine, rekao je ministar.

Prema rečima Čujčenka, ruska strana smatra da arbitraža nije imala pravo da razmatra slučaj protiv Rusije, jer ugovor o energetskoj povelji nije bio ratifikovan.

„Samo se ruski parlament mogao složiti i doneti odluku o ratifikovanju i da u slučaju kršenja obaveza od strane Rusije to treba da razmatra arbitraža. Smatramo da je ovo, u nekom smislu, poraz institucije parlamentarizma. I odluka arbitraže o potraživanju kolosalne sume novca od Rusije nije ništa drugo do poraz teorije podele vlasti“, rekao je Čujčenko.

Podsetimo, Apelacioni sud u Hagu obavezao je Rusiju da isplati 50 milijardi dolara bivšim akcionarima JUKOS-a. Međunarodna arbitraža je 2014. godine naložila Rusiji da isplati više od 50 miliona dolara kompanijama „Jukos univerzal“, „Hali enterprajsis“ i „Veteran petroleum“ koje su povezane sa bivšim akcionarima JUKOS-a. Sudije smatraju da je Rusija u vezi JUKOS-a kršila ugovor o energetskoj povelji koji je potpisala, ali nije ratifikovala. Ruska strana je apelovala na činjenicu da određene odredbe dokumenta nisu mogle biti važeće bez okončanja postupka ratifikacije.  

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala