- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Za srce i imunitet: Koje su koristi od suvog voća

© FotoSuvo voće
Suvo voće - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
Pratite nas
Ruski nutricionista Ljudmila Mikitjuk objasnila je za Sputnjik koje su četiri vrste najkorisnijeg suvog voća koje treba uključiti u svoju svakodnevnu ishranu.
Na spisku najkorisnijih i najhranljivih vrsta suvog voća nalaze se: suve šljive, urme, suve kajsije i suvo grožđe. Prema njenim rečima, upravo oni su rekorderi u količini vlakana, vitamina i minerala, kojih imaju tri puta više u odnosu na sveže voće.
„Mogu da zadovolje veliki procenat preporučene dnevne vrednosti hranljivih materija. Ove poslastice sadrže mnogo polifenola koji su jak antioksidans“, istakla je specijalista.
Suvo grožđe sadrži mnogo kalijuma, vitamina grupe B i zahvaljujući kojima mogu da smanjuju krvni pritisak, kao i da smanjuju upalne procese u telu. Suve šljive su prirodni laksativ. Takođe su bogate kalijumom, vlaknima i vitaminima A i K, a dobra su prevencija za kardiovaskularne bolesti i pomažu u borbi protiv osteporoze, objasnila je Mikitjuk.
© Sputnik / Igorь Zarembo / Uđi u bazu fotografijaTezga sa suvim voćem na pijaci u Kalinjingradu
Tezga sa suvim voćem na pijaci u Kalinjingradu - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
Tezga sa suvim voćem na pijaci u Kalinjingradu
Urme su bogate gvožđem, kalijumom i vlaknima. Vode među antioksidansima čime doprinose smanjenju oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. U poslednjim mesecima trudnoće pomažu u širenju grlića materice“, navela je ona.
Kada su u pitanju suve kajsije, za njih je karakteristično da su dobre za prevenciju očnih bolesti. Bogate su vlaknima, kalijumom, vitaminima A i C. Mogu da obezbede 47 odsto dnevnih potreba vitamina A, što je dobro za kožu i oči, dodala je nutricionista.
Međutim, ona je podsetila da suvo voće u sebi čuva sav kalorijski sadržaj celog voća, tako da je važno pratiti količinu koja se pojede, inače se od ove zdrave poslastice lako može dobiti na težini.
Dijeta - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2021
RUSIJA
Ruski dijetolog otkriva: Koje proizvode ne treba jesti ako ste na dijeti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala