https://lat.sputnikportal.rs/20211104/za-srce-i-imunitet-koje-su-koristi-od-suvog-voca-1131284664.html
Za srce i imunitet: Koje su koristi od suvog voća
Za srce i imunitet: Koje su koristi od suvog voća
Sputnik Srbija
Za srce i imunitet: Nutricionista navela koristi od suvog voća
2021-11-04T22:49+0100
2021-11-04T22:49+0100
2021-11-04T22:49+0100
rusija
rusija
ishrana
zdravlje
suvo voće
ruska medicina
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/0b/04/1131283362_0:192:1920:1272_1920x0_80_0_0_13ca1237e787f238bc7ea6e677b1643b.jpg
Na spisku najkorisnijih i najhranljivih vrsta suvog voća nalaze se: suve šljive, urme, suve kajsije i suvo grožđe. Prema njenim rečima, upravo oni su rekorderi u količini vlakana, vitamina i minerala, kojih imaju tri puta više u odnosu na sveže voće.„Mogu da zadovolje veliki procenat preporučene dnevne vrednosti hranljivih materija. Ove poslastice sadrže mnogo polifenola koji su jak antioksidans“, istakla je specijalista.Suvo grožđe sadrži mnogo kalijuma, vitamina grupe B i zahvaljujući kojima mogu da smanjuju krvni pritisak, kao i da smanjuju upalne procese u telu. Suve šljive su prirodni laksativ. Takođe su bogate kalijumom, vlaknima i vitaminima A i K, a dobra su prevencija za kardiovaskularne bolesti i pomažu u borbi protiv osteporoze, objasnila je Mikitjuk.„Urme su bogate gvožđem, kalijumom i vlaknima. Vode među antioksidansima čime doprinose smanjenju oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. U poslednjim mesecima trudnoće pomažu u širenju grlića materice“, navela je ona.Kada su u pitanju suve kajsije, za njih je karakteristično da su dobre za prevenciju očnih bolesti. Bogate su vlaknima, kalijumom, vitaminima A i C. Mogu da obezbede 47 odsto dnevnih potreba vitamina A, što je dobro za kožu i oči, dodala je nutricionista.Međutim, ona je podsetila da suvo voće u sebi čuva sav kalorijski sadržaj celog voća, tako da je važno pratiti količinu koja se pojede, inače se od ove zdrave poslastice lako može dobiti na težini.
https://lat.sputnikportal.rs/20211003/ruski-dijetolog-otkriva-koje-proizvode-ne-treba-jesti-ako-ste-na-dijeti-1130344471.html
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/0b/04/1131283362_116:0:1812:1272_1920x0_80_0_0_b5d2d0709a536ded6b22835dd07275ff.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
srce, imunitet, nutricionista, suvo voće, suve šljive, suve kajsije, suvo grožđe, urme
srce, imunitet, nutricionista, suvo voće, suve šljive, suve kajsije, suvo grožđe, urme
Za srce i imunitet: Koje su koristi od suvog voća
Ruski nutricionista Ljudmila Mikitjuk objasnila je za Sputnjik koje su četiri vrste najkorisnijeg suvog voća koje treba uključiti u svoju svakodnevnu ishranu.
Na spisku najkorisnijih i najhranljivih vrsta suvog voća nalaze se: suve šljive, urme, suve kajsije i suvo grožđe. Prema njenim rečima, upravo oni su rekorderi u količini vlakana, vitamina i minerala, kojih imaju tri puta više u odnosu na sveže voće.
„Mogu da zadovolje veliki procenat preporučene dnevne vrednosti hranljivih materija. Ove poslastice sadrže mnogo polifenola koji su jak antioksidans“, istakla je specijalista.
Suvo grožđe sadrži mnogo kalijuma, vitamina grupe B i zahvaljujući kojima mogu da smanjuju krvni pritisak, kao i da smanjuju upalne procese u telu. Suve šljive su prirodni laksativ. Takođe su bogate kalijumom, vlaknima i vitaminima A i K, a dobra su prevencija za kardiovaskularne bolesti i pomažu u borbi protiv osteporoze, objasnila je Mikitjuk.
„Urme su bogate gvožđem, kalijumom i vlaknima. Vode među antioksidansima čime doprinose smanjenju oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. U poslednjim mesecima trudnoće pomažu u širenju grlića materice“, navela je ona.
Kada su u pitanju suve kajsije, za njih je karakteristično da su dobre za prevenciju očnih bolesti. Bogate su vlaknima, kalijumom, vitaminima A i C. Mogu da obezbede 47 odsto dnevnih potreba vitamina A, što je dobro za kožu i oči, dodala je nutricionista.
Međutim, ona je podsetila da suvo voće u sebi čuva sav kalorijski sadržaj celog voća, tako da je važno pratiti količinu koja se pojede, inače se od ove zdrave poslastice lako može dobiti na težini.