Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Snage avganistanskog otpora: Decentralizovana država – jedini put ka inkluzivnoj vladi

© AP Photo / Musadeq SadeqPanorama Kabula, prestonice Avganistana
Panorama Kabula, prestonice Avganistana - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
Pratite nas
Šef Sektora za spoljne komunikacije Fronta nacionalnog otpora Avganistana (FNOA) Ali Majsam Nazari izjavio je u ekskluzivnom video-intervjuu za Sputnjik da je decentralizovana država jedini put ka inkluzivnoj vladi u toj zemlji.
On je objasnio kako Front vidi inkluzivnu vladu i budućnost Avganistana, u kakvom je trenutno položaju taj pokret i u kojim je provincijama prisutan, sa kojim zemljama pregovara, kao i da li održava kontakte sa talibanima (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji).
Pod kakvim uslovima je lider Fronta spreman da uđe u sastav avganistanske vlade?
U Avganistanu sada nema vlade. Privremena talibanska vlada nije vlada, već grupa koja je došla i koja sebe smatra vladom. To je neprihvatljivo i za nas, i za neku drugu zemlju.
Naš stav je jasan. Želimo nezavisnost naše zemlje i naroda, nastavak demokratskog režima čiji će lideri biti birani na transparetnim izborima, kao i uspostavljanje socijalne pravde.
Najbolje rešenje za Avganistan je decentralizovani sistem, gde će centralna vlada dobiti svoj legitimitet od regiona, počev od sela, zaključno sa provincijama. Istorija se ponavlja. Uvek je bilo krize vlasti jer je vlast uvek bila koncentrisana u rukama jednog grada i jednog čoveka u Kabulu. Budućnost Avganistana vidimo u decentralizovanom sistemu upravljanja.
Drugim rečima, stvaranje inkluzivne vlade neće pomoći rešavanju problema u zemlji?
– Drugačije definišemo inkluzivnu vladu. Ne borimo se za nekoliko mesta ili pozicija u vladi. Za nas je inkluzivna vlada – vlada koja će obezbediti socijalnu pravdu, da narod bude slobodan, a zemlja nezavisna.
Jedini put za postizanje tih ciljeva je stvaranje decentralizovane države u kojoj će svi građani moći da učestvuju u upravljanju i donošenju odluka. Dok ne dođemo do decentralizovanog sistema, nijedna vlada neće biti inkluzivna i neće zastupati interese svih građana. Jedina vlada koja će nas zadovoljiti i koja može da dovede do održivog mira i da okonča tu krizu vlasti koja traje više od 100 godina je decentralizovana vlada.
Održava li Front kontakte sa talibanima?
– Ne, nemamo nikakve kontakte sa teroristima, odnosno talibanima, niti sa bilo kojom drugom terorističkom organizacijom na teritoriji Avganistana.
Da li ste spremni na pregovore sa talibanima, sa predstavnicima privremene vlade proglašene početkom septembra?
– Posle 15. avgusta držali smo vrata za pregovore otvorena. Insistirali smo na stvaranju decentralizovane vlade. Talibani se nisu složili. Oni nisu došli zbog mira, već radi uništenja. Nisu spremni da donesu mir i stabilnost u Avganistanu.
Kakav je trenutno položaj Fronta nacionalnog otpora Avganistana?
– Front se trenutno širi. Njegove jedinice ne nalaze se samo u Pandžširu i području Andaraba. Otpor se nastavlja u više od pet drugih provincija, gde se naše snage bore protiv međunarodnog terorizma. Trenutno smo stacionirani u provincijama Pandžir, Kapisa, Parvan, Badahšan, Balh i Baglan.
Zbog čega u mestima gde je Front prisutan borbena dejstva nekako slabe? Da li imate neke logističke probleme?
– Posle 15. avgusta izbio je klasičan rat između Fronta, talibanskih terorista i „Al Kaide“. Nažalost, protivničke snage su nas nadjačale i bili smo primorani da promenimo taktiku i da pređemo na gerilski rat. I dalje smo prinuđeni da ga vodimo dok ne uspemo da se vratimo klasičnom ratu. To ne znači da gerilski rat ne donosi rezultate. Imali smo najbolje rezultate od 1980-ih godina sa takvom taktikom. Čak 1990-ih godina je u nekim područjima protiv talibana vođen gerilski rat. Dok ne pronađemo pouzdanije načine, uključujući logističke, bićemo prinuđeni da postupamo na taj način.
Sa kojim zemljama pregovarate osim sa SAD, EU i Tadžikistanom?
– Imamo dobre odnose sa svim zemljama koje su prisutne u Avganistanu osim sa jednom do dve koje su, nažalost, okupirale našu zemlju i podržavaju neprijatelja.
Naš program i cilj, o kojima uvek govorimo našim regionalnim i međunarodnim prijateljima, sastoji se u tome da Avganistan ne postane platforma za proksi-ratove. Potrebno je da dođemo do regionalnog i međunarodnog konsenzusa kako bi Avganistan ostao neutralna zemlja koja se ne meša u unutrašnje stvari drugih država, ali i obrnuto.
Da li Front podržava saradnju međunarodne zajednice sa talibanskom vladom u pružanju humanitarne pomoći avganistanskom narodu?
– Mehanizmi koji su trenutno na snazi dovode do toga da većina pomoći međunarodne zajednice ne dolazi do naroda, već do neprijatelja, do talibana, a možda i do nekog drugog. Nerealno je pomagati direktno preko talibana i očekivati da će oni distribuirati pomoć među narodom.
Znači li to da humanitarna pomoć ne dolazi do Pandžšira?
– Nažalost, pomoć se ne dostavlja u Pandžšir. Međunarodna zajednica je potpuno zaboravila na njega i neke druge rejone. Ne radi se samo o humanitarnoj pomoći, već i o ratnim zločinima koje su počinili talibani, a koji nisu rasvetljeni na odgovarajući način.
Članovi pokreta Taliban na sastanku o Avganistanu u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2021
RUSIJA
Moskva: Talibani će biti priznati kao vlast u Avganistanu kada ispune obećanja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala