Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Pobeda bez mrlje: Bocan-Harčenko otkrio koja će još tema biti na stolu između Putina i Vučića /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Bocan-Harčenko
Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
Pratite nas
Brižljiv odnos prema istorijskom sećanju je jedna od osnova ruskog jedinstva, poručio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko na ceremoniji polaganja venaca na Groblju oslobodilaca Beograda. On je istakao da će saradnja u borbi protiv revizije istorije biti jedna od tema u razgovorima na narednom sastanku predsednika Rusije i Srbije.
Rusija i Srbija, prema rečima Bocan-Harčenka, imaju odličnu saradnju, ne samo u oblasti očuvanja memorijalnih spomenika, već i u suprotstavljanju reviziji istorije i heroizaciji nacizma.
„To se tiče i bilateralnih odnosa u različitim oblastima, pa i političkoj. Ta tema je uvek prisutna i u razgovorima na najvišem nivou. Očekujemo i sada novi susret naših predsednika gde će biti reči i o toj temi. U tom kontekstu ova konferencija će biti dobar doprinos dijalogu na najvišem, predsedničkom nivou između Rusije i Srbije“, naveo je Bocan-Harčenko u izjavi za Sputnjik.
U sklopu održavanja konferencije „Sećanje na pobednika“ vence na Groblju oslobodilaca Beograda, pored ruskog ambasadora, položili su ministar bez portfelja u Vladi Srbije Nenad Popović, kao i učesnici skupa koordinatora Besmrtnog puka koji se po drugi put održava u Beogradu.

I Srbija u borbi protiv revizije istorije

Srbija je, prema rečima ruskog ambasadora, najbolja zemlja za održavanje takvog skupa. Ukazujući na značaj konferencije, Bocan-Harčenko je rekao da je ona važna jer je pandemija nametnula izvesna ograničenja, i pored zamaha samog pokreta Besmrtnog puka koji, kako je dodao, crpe snagu iz duševne snage ljude, jer nije nastao niti se širi po nalogu činovnika odozgo, nego upravo na inicijativu ljudi koji se trude da sačuvaju istorijsko sećanje, kako u Rusiji tako i ovde.
© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Bocan-Harčenko polaže cveće na Spomenik crvenoarmejcu
Aleksandar Bocan-Harčenko polaže cveće na Spomenik crvenoarmejcu  - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
Aleksandar Bocan-Harčenko polaže cveće na Spomenik crvenoarmejcu
„Veoma je važno razmotriti kako dalje nastaviti razvoj Besmrtnog puka u ovakvim uslovima“, ocenio je Bocan-Harčenko.
On je takođe izneo mišljenje da je Besmrtni puk u Srbiji po tome kako je prihvaćen, po zamahu, razmerama, sadržaju i dubini, odmah iza Rusije i zemalja Zajednice nezavisnih država.
„Ovde u Srbiji je to prihvaćeno s neverovatnom aktivnošću i neverovatnom duševnom snagom. Da ne pominjem da je prihvaćeno i na najvišem nivou, od predsednika Vučića. On je podržan i zakonski i postao je nacionalni pokret, neodvojiv od života savremene Srbije i od naših odnosa“, naglasio je ruski ambasador.

Popović: Srbi i Rusi uvek bili zajedno kad je najteže

Ministar Nenad Popović istakao je da Večna vatra simbolizuje vekovne odnose Srbije i Rusije i njihovo bratstvo, te da su dva naroda uvek bili zajedno u najtežim trenucima pa je tako i danas.
© Sputnik / Lola ĐorđevićNenad Popović
Nenad Popović - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
Nenad Popović
„ Besmrtni puk ima veliki značaj i za Ruse i za Srbe, da pokažemo da ćemo se uvek sećati naših predaka koji su živote dali da bi mi živeli ali takođe i da nikad nećemo dozvoliti reviziju istorije. Pokušaje u Ukrajini i nekih ovde u okruženju, u Hrvatskoj i Albaniji da kažu da su žrtve bili dželati a dželati i žrtve mi sa Rusima nikad dozvoliti nećemo. Istorija je samo jedna: Rusi i Srbi su pobednici u Drugom svetskom ratu, pobedili su genocidnu nacističku Nemačku i sve one koji su im pomagali, i hrvatske ustaše, i baliste u Albaniji i na teritoriji Kosovo. Ali ono što je najvažnije jeste da smo bili zajedno tada i da smo zajedno i danas“, naglasio je Popović.
Zato je važno nastaviti sa idejom Besmrtnog puka sećajući se naših predaka i slobode,a Rusi i Srbi najviše vole slobodu i žele sami da odlučuju o svojoj sudbini, rekao je Popović i još jednom se zahvalio Rusiji i predsedniku Putinu na podršci koju daju teritorijalnom integritetu Srbije ali i tome što su u Savetu bezbednosti sprečili da Srbija i Srbi budu proglašeni za genocidne. Srbija će s druge strane, dodao je, biti uvek najveći prijatelj Rusije ne samo u Evropi nego i u svetu.
© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Bocan-Harčenko polaže venac na spomen obeležju "Večna vatra"
Aleksandar Bocan-Harčenko polaže venac na spomen obeležju  Večna vatra - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
Aleksandar Bocan-Harčenko polaže venac na spomen obeležju "Večna vatra"
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala