- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

NATO: Insistiramo na povlačenju ruskih vojnika iz Pridnjestrovlja

© AFP 2023 / YVES HERMANLideri zemalja NATO-a na samitu u Briselu
Lideri zemalja NATO-a na samitu u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
Pratite nas
Zamenik generalnog sekretara NATO Mirča Džoane izjavio je da Alijansa insistira na povlačenju ruskih vojnika iz Pridnjestrovlja.
„NATO potvrđuje privrženost zahtevu za povlačenje ruskih snaga sa teritorije Moldavije u skladu s međunarodnim obavezama Rusije i Rezolucijom UN koja je usvojena 2018. godine“, rekao je Džoane na onlajn konferenciji „Perspektive partnerstva i bezbednosti kroz saradnju s NATO u periodu do 2030. godine“.
On tvrdi da se Rusija ponaša agresivno i da se bavi opasnom vojnom retorikom i propagandom, dezinformacijama o svojim aktivnostima, vršeći pritisak na Gruziju, Ukrajinu i Moldaviju.
Generalna skupština UN je juna 2018. Godine pozvala Rusiju da povuče snage iz Pridnjestrovlja. Rezoluciju su podržale 64 države, protiv je bilo 14, a 83 zemlje su bile uzdržane.
Predsednica Moldavije Maja Sandu je više puta pozivala na povlačenje ruskih snaga koje obezbeđuju skladišta municije u Pridnjestrovlju.
Moskva, međutim, odbacuje optužbe NATO-a da narušava suverenitet Moldavije i ističe da se ruski vojni kontingent nalazi u Pridnjestorovlju u skladu sa zakonskim osnovama.
Podsetimo, Pridnjestrovlje, u kojem 60 odsto žitelja čine Rusi i Ukrajinci, tražilo je izlazak iz sastava Moldavije još pre raspada Sovjetskog Saveza, strahujući da će se na talasu nacionalizma Moldavija ujediniti s Rumunijom.
Posle neuspešnog pokušaja moldavskih vlasti da nasilno reše problem 1992. godine, Pridnjestrovlje je faktički postalo teritorija koja nije pod kontrolom Kišinjeva.
Oklopno vozilo ruskih mirovnih snaga u Pridnjestrovlju - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2020
Aktuelni predsednik Moldavije novoizabranoj predsednici: Ne zaoštravajte situaciju u Pridnjestrovlju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala