Aktuelni predsednik Moldavije novoizabranoj predsednici: Ne zaoštravajte situaciju u Pridnjestrovlju

© Sputnik / Vadim Savickiй / Uđi u bazu fotografijaOklopno vozilo ruskih mirovnih snaga u Pridnjestrovlju
Oklopno vozilo ruskih mirovnih snaga u Pridnjestrovlju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Aktuelni predsednik Moldavije Igor Dodon izjavio je da bi njegova naslednica Maja Sandu trebalo da se uzdrži od davanja „zajedljivih“ izjava protiv Rusije, jer bi to moglo da pogorša situaciju s Pridnjestrovljem.
„Nadam se da iza ovih izjava ne stoje važni geopolitički igrači koji rukovode Majom Sandu. Te izjave ne odgovaraju situaciji u Moldaviji i ne pomažu u smirivanju stanovništva. Ne želimo odmrzavanje konflikta. Pozivam sve na mir, pozivam predsednicu Maju Sandu da se uzdrži od zajedljivih izjava, uključujući i one upućene Rusiji, jer bi to moglo imati suprotan efekat“, rekao je Dodon za televiziju „Moldavija 1“.

Prema njegovim rečima, za sada se samo radilo o deklaracijama. Ne treba se bojati povratka na situaciju koja je bila u Moldaviji devedesetih godina. Dodon je, pri tome, podsetio da je Rusija strateški partner Moldavije, sa kojom je zemlja izgradila tesne ekonomske veze.

Mirovna misija na Dnjestru ima međunarodni mandat, ne uključuje samo Ruse. Zahvaljujući ovoj misiji nemamo krvoprolića na Dnjestru. Ona je ispunila sve svoje obaveze i izvršavaće ih u budućnosti, sve dok se ne pronađe političko rešenje za pridnjestrovski sukob, jer nam nije potrebna destabilizacija“, naglasio je aktuelni moldavski predsednik.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Lavrov: Izjave moldavske predsednice o potrebi povlačenja ruskih mirovnjaka ─ neodgovorne

Novoizabrana predsednica Moldavije Maja Sandu je na konferenciji za novinare u ponedeljak pozvala da se sa teritorije nepriznate Pridnjestrovske Moldavske Republike povuče ruska vojska koja čuva skladišta oružja. Sandu je takođe navela da smatra neophodnim da se mirovne snage zamene civilnim posmatračima pod pokroviteljstvom OEBS-a. Ranije je Sandu izjavila da ne namerava da se sastane sa liderom Pridnjestrovlja Vadimom Krasnoseljskim.

Pridnjestrovlje, u kojem 60 odsto žitelja čine Rusi i Ukrajinci, tražilo je izlazak iz sastava Moldavije još pre raspada Sovjetskog Saveza, strahujući da će se na talasu nacionalizma Moldavija ujediniti s Rumunijom. Posle neuspešnog pokušaja moldavskih vlasti da nasilno reše problem 1992. godine, Pridnjestrovlje je faktički postalo teritorija koja nije pod kontrolom Kišinjeva.

U Moldaviji je 15. novembra održan drugi krug predsedničkih izbora. Kandidati u drugom krugu bili su bivša premijerka Maja Sandu i aktuelni predsednik Dodon, koji se kandiduje za drugi mandat. Prema podacima Centralne izborne komisije, Sandu je pobedila sa osvojenih 57,75 odsto glasova, dok je 42,25 odsto birača glasalo za Dodona. Inauguracija novog predsednika Moldavije održaće se 24. decembra.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala